Οι «εκπλήξεις» των φετινών βραβείων Public

Οι «εκπλήξεις» των φετινών βραβείων Public

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξαφνιάστηκα πολύ. Υπέθετα ότι θα είχαν ειδοποιήσει τους νικητές της κάθε κατηγορίας. Οπότε πήγα χαλαρή στην εκδήλωση και απροετοίμαστη», μας λέει η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, η οποία κέρδισε το βραβείο κοινού των Public στην κατηγορία ελληνικό μυθιστόρημα. Στα φετινά βραβεία συμμετείχαν 1.300 συγγραφείς από 160 εκδοτικούς οίκους, ενώ περισσότεροι από 140.000 αναγνώστες ψήφισαν σε ένα διαγωνισμό που αναδεικνύει νέα βιβλία και συγγραφείς. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι βραβευθέντες Ευτυχία Γιαννάκη, Ηλίας Φουντούλης και Αντώνης Μυλωνάκης ήταν οι φετινές «εκπλήξεις» του διαγωνισμού.

Η Ευτυχία Γιαννάκη έκανε την πρώτη της προσπάθεια το 2000 με το «Χάρντκορ» (εκδ. Ωκεανίδα) υπογράφοντας με ψευδώνυμο. Από τότε πέρασαν 16 χρόνια προτού μας βάλει στο «Πίσω κάθισμα» (εκδ. Ικαρος), το πρώτο μέρος της τριλογίας της με τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. «Σε χώρο και χρόνο η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αθήνα τού σήμερα, με στοιχεία όμως οικουμενικά. Πρόκειται για μια υπόθεση οικογενειακής βίας για την οποία δεν μιλάει κανείς και παράλληλα συστήνω τον ήρωα μου, ο οποίος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα», μας λέει η κ. Γιαννάκη. Αν και είναι φιλαναγνώστρια από μικρή, γνώρισε το αστυνομικό μυθιστόρημα σχεδόν τυχαία. Οταν παραιτήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση και άνοιξε τη δική της εταιρεία, αφιέρωσε τον λιγοστό χρόνο για διάβασμα στα αστυνομικά μυθιστορήματα. «Είχα την ευκαιρία να μελετήσω τις διαφορετικές σχολές του αστυνομικού, όπως η σκανδιναβική, η μεσογειακή και η αγγλοσαξονική. Εκλεισα την εταιρεία μου και αφοσιώθηκα στη συγγραφή, σε αυτό που ήθελα να κάνω», επισημαίνει η συγγραφέας η οποία σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει τη δεύτερη υπόθεση του Χάρη Κόκκινου.

Ο 30χρονος Αντώνης Μυλωνάκης με τον «Καθρέφτη και την προφητεία του Γκρέινορθ» (εκδ. Μικρή Αρκτος), που κατέκτησε το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος, θέλησε να μιλήσει στους νέους για τον επικίνδυνο δρόμο της ματαιοδοξίας και της εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτιάχνοντας έναν δικό του φανταστικό κόσμο. «Ολοι έχουμε υπάρξει έφηβοι και σήμερα πολλοί νέοι διεκδικούν άσκοπα πράγματα και μπορεί να ανησυχούν για τα πόσα Likes μάζεψε μια φωτογραφία τους. Με το βιβλίο υποστηρίζω ότι αυτό αντιμετωπίζεται μέσα από τη φιλία, την οικογένεια και την αγάπη», τονίζει ο συγγραφέας.

Τις 17 σκοτεινές ιστορίες του Ηλία Φουντούλη τίμησαν οι αναγνώστες και έδωσαν το βραβείο διηγήματος στο βιβλίο του «Κάτι χαμογελάει στις σκιές» (εκδ. Χρονικό). Στην πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια ο κ. Φουντούλης, δημοσιογράφος με ειδίκευση στη γαστρονομία, διάλεξε τις αγαπημένες του ιστορίες ξεκινώντας από το 1997. «Δεν είναι ένα βιβλίο που έγραφα 20 χρόνια, αλλά περιέχει ιστορίες που γράφτηκαν σε αυτή την περίοδο. Παλεύω μέσα μου με τα αγαπημένα μου θέματα, τη μαγειρική, τον τρόμο και την κωμωδία», μας λέει ο συγγραφέας. Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει σε μια επιτυχημένη διαδικτυακή εκπομπή, που τον βοήθησε να προωθήσει το βιβλίο του. «Δεν εκμεταλλεύτηκα τη στιγμή για να γράψω το βιβλίο, αλλά το κοινό του Διαδικτύου με βοήθησε για να γίνει γνωστό», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή