Οσα δεν έμαθαν οι παίκτες του Survivor

Οσα δεν έμαθαν οι παίκτες του Survivor

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηρή απομόνωση βρίσκονται οι παίκτες του Survivor πριν τις 13 Φεβρουαρίου, που άρχισε να προβάλλεται. Αγνοούν όσα έχουν συμβεί στη χώρα και την ελληνική οικονομία το διάστημα τριών και κάτι μηνών. Εχασαν πολλά; Τι έγινε και δεν το γνωρίζουν;

Πάντως πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα, στις 3 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συναντήθηκε στη Μάλτα με την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Το μήνυμα της καγκελαρίου ήταν σαφέστατο: Βρείτε τα με τους θεσμούς!

Οι παίκτες βρίσκονταν πλέον στην απομόνωση της Καραϊβικής, όταν οι εφημερίδες κατέγραφαν (14/2) την πραγματικότητα. «Οι δανειστές απαιτούν μείωση συντάξεων και αφορολογήτου». Τα απλά, όμως, δεν αρέσουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει την υπερφίαλη υπόδειξη «Η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού».

Στην «καυτή» επικαιρότητα των ημερών, η μήνυση της Τράπεζας της Ελλάδος για όσα έγιναν στην Τράπεζα Αττικής για τη χρηματοδότηση διαπλεκόμενου εργολάβου-εκδότη.

Η κυβέρνηση διεξάγει ασκήσεις αισιοδοξίας: Διαρρέει ότι «τρέχουν για συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου». Φθάσαμε 2 Μαρτίου, οι εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι «χάνεται το αφορολόγητο», οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκια επιβαρύνονται υπερβολικά με φόρο και εισφορές, μείωση του ΑΕΠ, οι καταθέσεις λιγοστεύουν. Δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, αλλά γίνεται γνωστό ότι έπεσε ένα ακόμα «κάστρο». Οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται χωρίς την –αναγκαία έως τώρα– έγκριση του υπουργού. Υπάρχουν όμως κι άλλες εξελίξεις. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η αρχαιολογική υπηρεσία θεωρεί ότι το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος. Εφημερίδες λιγότερο αισιόδοξες από την κυβέρνηση αποκαλύπτουν «πάγο στα σχέδια για συμφωνία τον Απρίλιο».

Η κυβέρνηση ακάθεκτη. Ο πρωθυπουργός στη Ρώμη (20 Μαρτίου) μιλάει σε συμβολική, επετειακή σύνοδο για το «ελληνικό χρέος». Στις 28 Μαρτίου εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπελογιάννη, ένας πολιτιστικός θεσμός που έλειπε.

Τέλη Μαρτίου, το Brexit είναι γεγονός, καθώς και η διαπίστωση ότι η τρόικα δεν έρχεται, όπως θέλαμε να κάνει, προκειμένου να συμφωνήσει μαζί μας.

Για όλα υπάρχει λύση. Ανακοινώνεται ότι αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών. Ολοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ με το απολυτήριο Λυκείου. Πότε; Αγνωστο. Σε όλες τις σχολές; Φυσικά, όχι.

Αποφασίζουν «ας το πάρουμε αλλιώς». Αφού δεν έπιασε η επιπολαιότητα, πάμε στην κολακεία. Η Μέρκελ είναι ανοιχτόμυαλη και ο Σόιμπλε σεβαστός, δηλώνει ο πρωθυπουργός, ενώ ξαφνικά το Ελληνικό εκτός από αρχαιολογικός χώρος θεωρείται και δασική περιοχή. Στο μεταξύ, τ’ εμέτερον (ο δικός μας, στα ποντιακά ) νταβατζής (όπως θα έλεγε πρώην πρωθυπουργός) απέκτησε 20% σε κανάλι.

Τα «καλύτερα έρχονται» αναγγέλλει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ψηφίζει όλα όσα ήθελαν οι δανειστές και ελπίζει να γίνει ρύθμιση του χρέους. Θα γίνει στον καιρό του, δείχνουν το 2018 οι πιστωτές. Αγωνία. Θα βρεθεί πρόσχημα για να συμφωνήσει η κυβέρνηση; Προφανώς. Οπως και τις άλλες φορές.

Τελικά, η διεξαγωγή του Survivor έχει μεγαλύτερες ανατροπές, περισσότερο ενδιαφέρον και γι’ αυτό το προτιμά η πλειονότητα των τηλεθεατών. Δεν έχασαν πολλά οι παίκτες. Πριν φύγουν από την Αθήνα, ήξεραν ήδη τα σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή