Καταρρέουν κυβέρνηση και αφηγήματα

Καταρρέουν κυβέρνηση και αφηγήματα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ως φάρσα αντιμετωπίζει η Πειραιώς τις υπόνοιες συναίνεσης για την υπόθεση του χρέους, που αιωρούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τη θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ρύθμισή του αποτελεί «εθνική προτεραιότητα». Στις δηλώσεις του Νίκου Παππά ότι θα μπορούσε να υπάρξει «συνεννόηση» και ότι τα κόμματα θα μπορούσαν να «βάλουν λίγο νερό στο κρασί της οξείας αντιπολιτευτικής τους τακτικής», συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. παρέπεμπαν σε δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας πριν από μία εβδομάδα ότι τα… μεταξωτά αντίμετρα απαιτούν και επιδέξιους διαπραγματευτές…

Περί… μεταξωτών το αποτέλεσμα του Eurogroup και οι διαρροές των πρακτικών της συνεδρίασης μιλούν από μόνες τους. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι καταρρέει και το τελευταίο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό της ρύθμισης του χρέους, της υπερβολικής αισιοδοξίας και της υποτιθέμενης θετικής ακολουθίας πραγμάτων που θα οδηγούσε σε ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το φύλλο συκής που είχε δώσει στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τα μέτρα.

Το ναυάγιο του Eurogroup προκάλεσε αιφνιδιασμό ακόμη και στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς η εκτίμηση ήταν ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε κάτι σε αντάλλαγμα για την ψήφιση των μέτρων – τουλάχιστον την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ούτε αυτό συνέβη. Το αποτέλεσμα έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο για τη χώρα. Αποτελεί, όμως, και κυβερνητικό «φιάσκο», καθώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απέτυχε να διαβάσει σωστά τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις ισορροπίες.

Το «φιάσκο» δεν ήταν ακριβώς προδιαγεγραμμένο. Για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όμως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να χειριστεί ακόμη μια φορά τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση με επικοινωνιακούς όρους, καθυστερώντας και φορτώνοντας τον λογαριασμό, απλώς έδωσε κι άλλες δικαιολογίες στους δανειστές να παραπέμψουν μια ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Το μήνυμα εξέπεμψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μόνο που είχε ως αποδέκτες και τους δανειστές: να μη χρησιμοποιούν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης ως άλλοθι για να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χρέος δεν είναι νέα και έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν. Συμπυκνώνεται στην ανάγκη να υλοποιηθεί η δέσμευση των δανειστών, η οποία, εξάλλου, εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012: Ημερομηνία που υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αν δεν είχε σύρει τη χώρα σε εκλογές, θα είχε εφαρμοστεί και η χώρα θα είχε επιστρέψει σε κανονικότητα.

Το χαλί έστρωσε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βυθίζει διαρκώς την οικονομία. Και η κριτική, στην τελική ευθεία προς το επόμενο Eurogroup, αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

Πού θα επιμείνει

Η κυβέρνηση, θα επιμείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., όχι μόνο εφαρμόζει μέτρα σκληρής λιτότητας και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας –και της επόμενης κυβέρνησης– δεσμεύοντάς την σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά αντί να ασχολείται με το πώς η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων και των αντιμέτρων. Πολύ περισσότερο, πετυχαίνοντας την υπέρβαση των πλεονασμάτων της υπερφορολόγησης, είναι η ίδια που προσφέρει επιχειρήματα στους πιο σκληρούς κύκλους των δανειστών για διατήρηση του «ζουρλομανδύα» των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. ότι η δική του κυβέρνηση θα δώσει βάρος στο έτερο μέρος του κλάσματος –στην ανάπτυξη– προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να πετύχει και τον διακηρυγμένο στόχο στον οποίο επιμένει και είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%.

Αρνητική η συμφωνία

Η Πειραιώς δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους και βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της επόμενου Eurogroup. O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να κρατά «ζεστό» τον κομματικό μηχανισμό με συνεχείς παρεμβάσεις και περιοδείες μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, οι επιτελείς της Πειραιώς μιλούν για «στρατηγικό αδιέξοδο» της κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 85% κρίνουν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του «τέταρτου» μνημονίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (76%) αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία, ενώ ακόμη και μεταξύ των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται αρνητική σε ποσοστό 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή