Επειγόντως ενημέρωση, αλλά μετά το ναυάγιο…

Επειγόντως ενημέρωση, αλλά μετά το ναυάγιο…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, έδωσε λίγο χρόνο στο επιτελείο του να ανασυνταχθεί έναντι των πιεστικών αιτημάτων, κυρίως από κομματικά στελέχη αλλά και από αρκετούς βουλευτές για σύγκληση των οργάνων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση εφεξής, τι περιθώρια υπάρχουν. Η αποτυχία εξασφάλισης όχι μόνον των πολυδιαφημισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προκάλεσε σοκ σε βουλευτές και στελέχη, ιδιαίτερα σε εκείνους που θεώρησαν ότι βρέθηκαν προσωπικά εκτεθειμένοι, καθώς υιοθέτησαν δημοσίως τους σχεδόν πανηγυρικούς τόνους που μετέδιδε η κυβερνητική ηγεσία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η κριτική που ήδη άρχισε να εκδηλώνεται με αποδέκτη την κομματική ηγεσία καταρχήν αφορά δύο παραμέτρους. Αφενός, αυτό που περιγράφεται ως «αφήγημα της γραβάτας», με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα λίγο πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων ότι ίσως αναγκαστεί σύντομα να φορέσει γραβάτα, υπονοώντας ότι θα υπάρξει άμεσα συμφωνία στα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Από μια μερίδα κομματικών στελεχών θεωρήθηκε ότι δίδεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει, τη στιγμή που ψηφίζει ένα νέο, δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων. Αφετέρου, τη βεβαιότητα που εκφράστηκε για ολοκλήρωση μιας πλήρους συμφωνίας, τη στιγμή που υπάρχει εμπειρία από το παρελθόν όταν και πάλι η κυβέρνηση είχε θεωρήσει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολύ καλού αποτελέσματος και στην πορεία η βεβαιότητα αυτή διαψεύσθηκε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θέτουν θέμα λανθασμένης ανάγνωσης της συγκυρίας και του συσχετισμού δυνάμεων.

Η γραμμή που υιοθετούν στην Κουμουνδούρου για να κατευνάσουν τα πνεύματα είναι ότι παραμένει σε εξέλιξη και ανοικτή η διαπραγμάτευση και μετά τις 15 Ιουνίου θα μπορεί να αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο ενδιάμεσο να επιστρατευθεί εκ νέου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται. Η στάση αναμονής μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogrpoup, πάντως, δεν συνεπάγεται και πλήρη ακινησία. Ηδη, από τους λεγόμενους «συνήθεις υπόπτους», από στελέχη της ομάδας των «53+» περιγράφεται ένα κλίμα αγωνίας, το οποίο μάλιστα αποσυνδέεται από το αποτέλεσμα που θα επιτύχει, τελικά, η κυβέρνηση και το οποίο θα εκδηλωθεί με κάποιας μορφής παρέμβαση μετά τις 15 Ιουνίου, ώστε να μη φανεί τώρα ότι υποσκάπτεται η προσπάθεια για συμφωνία. Η αγωνία αφορά τον κίνδυνο απώλειας της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης σε πολιτικές τελείως ξένες με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Ακόμη και για τα αντίμετρα που προκρίθηκαν ως αιχμή της κυβερνητικής στρατηγικής για την υπερψήφιση των νέων μέτρων εκτιμάται ότι, ενώ επιτυγχάνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κοινωνικά δεν είναι δίκαια και δεν έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα.

«Δεν μιλάμε για δυσαρέσκεια. Μιλάμε για έντονη αγωνία για τα χαρακτηριστικά με τα οποία τείνει να ταυτισθεί η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής με αναφορές στην ομάδα των «53+», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το αίτημα για αλλαγή πολιτικού μείγματος δεν είναι ανεξάρτητο από την επιλογή των προσώπων που θα το υπηρετήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή