Ο Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα για τη σύνοδο του Concordia Summit

Ο Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα για τη σύνοδο του Concordia Summit

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Αθήνα πρόκειται να έρθει ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο του Concordia Summit στην Ευρώπη, στις 6 και 7 Ιουνίου. Μιλώντας στην «Κ», ο συνιδρυτής της διεθνούς συνόδου, Νικόλας Λογοθέτης, λέει ότι είναι «ιδανικός ως εξέχων ομιλητής και επίτιμος προσκεκλημένος, μεταξύ άλλων και λόγω της υποστήριξης που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως τέως αντιπρόεδρος είναι στην Ελλάδα δείχνει ότι η χώρα είναι σημαντική για εκείνον».

Ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, ένα από τα τρία βασικά θέματα της συνόδου, που θα αναζητήσει τρόπους διαφύλαξης «μιας σύγχρονης Ενωσης» και επιστροφής στην ανάπτυξη για χώρες που συνεχίζουν να πλήττονται από κρίση.

Γνωστό από το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει παράλληλα με τη σύνοδο του ΟΗΕ κάθε Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, το Concordia Summit έχει στόχο να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα ώστε σε συνεργασία με κράτη και διεθνείς οργανισμούς να δώσει λύσεις στα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, θέματα στα οποία επίσης θα εστιάσει η σύνοδος της Αθήνας. Ο κ. Λογοθέτης θεωρεί ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα είναι σημαντική για όλα αυτά τα θέματα, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Με τον συνιδρυτή του Concordia Summit, Μάθιου Σουίφτ, θεωρούν ότι οι συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στον σχεδιασμό πρακτικών λύσεων.

Στη σύνοδο θα μιλήσουν επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο τέως πρόεδρος της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί ακόμη ηγέτες κρατών και επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Coca-Cola, Μούχταρ Κεντ, θα εστιάσει στην κοινωνική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και πώς μπορεί να κινητοποιηθεί περαιτέρω.

Για τον κ. Λογοθέτη, όμως, αυτά τα ζητήματα έχουν και μια ιδιαίτερη, ελληνική διάσταση. Οπως λέει στην «Κ», στόχος του είναι, με αφορμή τη σύνοδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν συνεργασίες και οι ξένοι επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Λογοθέτης θέλει να επιδείξει τη θετική πλευρά της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια τέτοια σύνοδο. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, «σκεπτόμασταν να κάνουμε κάτι στην Ελλάδα για να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ευρισκόμενοι στο κατάλληλο σημείο στην ανάπτυξή μας για να διοργανώσουμε, πιστεύω, μια επιτυχημένη σύνοδο».

To Concordia Summit ήδη πραγματοποιεί περιφερειακές συνόδους για τη συνεργασία στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ προγραμματίζει και ειδικές θεματικές συνόδους για θέματα όπως η προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση στο Λονδίνο αλλά και μικρότερες συνόδους ηγεσίας και συνεργασίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι φέρνοντας σημαντικούς ανθρώπους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δείχνοντάς τους το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και την ελληνική φιλοξενία, το Concordia Summit θα προαγάγει τη θετική εικόνα της χώρας. «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά νέα, αλλά θέλουμε να ρίξουμε τους προβολείς στη θετική εικόνα, διότι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δυναμισμό και επιχειρηματικότητα». Ενώ αναγνωρίζει τις πολιτικές εντάσεις, όπως λέει, «θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή στο μέλλον της χώρας, αυτό είναι που θέλουμε να επιτύχουμε». Δεν ανησυχεί πάντως ούτε για απεργίες ούτε για επεισόδια: «Είναι τιμή μας να διοργανώνουμε την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο του Concordia στην Αθήνα, θα είμαστε έτοιμοι και θα είναι επιτυχημένη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή