Οι σχέσεις Σαββίδη με την κυβέρνηση

Οι σχέσεις Σαββίδη με την κυβέρνηση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια κυβέρνηση η οποία από την πρώτη ημέρα ανόδου της στην εξουσία καταγγέλλει διαρκώς το μιντιακό σύστημα για σχέσεις διαπλοκής, για μια κυβέρνηση η οποία ανάλωσε τον πρώτο χρόνο της θητείας της μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στην προσπάθεια να διαμορφώσει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, ο ισχυρισμός ότι είχε ρόλο απλού παρατηρητή στην πρόσφατη μεταβίβαση ποσοστού περίπου 20% των μετοχών του Mega στον Ιβάν Σαββίδη φαντάζει σχεδόν αστείος. Τα ουκ ολίγα ερωτήματα που ανέκυψαν γύρω από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία θα είχαν, υπό άλλες συνθήκες, ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία τους καθιστά πρόδηλο ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του Mega είναι συμβατή με την έκδηλη, ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, επιθυμία διαμόρφωσης ενός νέου μιντιακού «χάρτη» στη χώρα.

Η καλή σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Σαββίδη αποτυπώθηκε σε μια σειρά από εξελίξεις από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, αρχής γενομένης με τη νομοθετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2015, με βάση την οποία προχώρησε η αποπληρωμή οφειλών του ΠΑΟΚ. Η απόκτηση από τον ομογενή επιχειρηματία των μετοχών του Mega αποτυπώνει συμβολικά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τη μεταπήδησή του στην κεντρική σκηνή, σε ρόλο παράγοντα που φιλοδοξεί να επηρεάσει ενεργά τις εξελίξεις.

Η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στη σουίτα του κ. Σαββίδη, στο γήπεδο της Τούμπας, τον περασμένο Φεβρουάριο για τον αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε, επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι στενές. Κάτι που είχε διαφανεί και από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, με τον ίδιο να δηλώνει ότι κινήθηκε με κριτήριο να ανεβάσει το τίμημα που κατέβαλαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Η πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία, που θεωρήθηκε «φωτογραφική» για τη διαγραφή προστίμων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, ήταν ένα ακόμη λιθαράκι στην ενίσχυση των σχέσεων με τον Σαββίδη, λίγο καιρό μετά την επικράτηση στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ του επενδυτικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει ο ομογενής επιχειρηματίας. Η υπεράσπιση στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της τροπολογίας για τη διαγραφή προστίμων ήταν σαν να λειτούργησε απελευθερωτικά για τον κ. Σαββίδη. Σε μία χωρίς προηγούμενο δημόσια παρέμβασή του στην πολιτική ζωή («Πρώτο Θέμα») έσπευσε να παρομοιάσει τον κ. Τσίπρα με τον Πούτιν. «Οταν άκουσα την ομιλία του για τη ΣΕΚΑΠ, ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω», ανέφερε, ενώ φρόντισε να προεξοφλήσει ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Προανήγγειλε, δε, ότι «μέσα στον Μάιο παίρνω ένα από τα κεντρικά κανάλια», για να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις και τη συμφωνία εξαγοράς μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της «Πήγασος» στο Mega. Οι έχοντες γνώση των εξελίξεων στο μιντιακό τοπίο θεωρούν ότι οι κινήσεις Σαββίδη στον χώρο δεν θα σταματήσουν εδώ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανισθεί σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή ενώπιον επιχειρηματικών συναλλαγών ελάχιστα πείθει. Περισσότερο πιθανό είναι, μετά το ναυάγιο της προσπάθειας, να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο με τον διαγωνισμό-φιάσκο, η κυβέρνηση να κινείται μέσω διαφορετικής οδού για την εκπλήρωση της ίδιας επιδίωξης. Αλλωστε, η επανάληψη μιας ανάλογης διαγωνιστικής διαδικασίας θα απαιτήσει χρόνο, που δεν είναι βέβαιο ότι είναι εξασφαλισμένος για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή