«Εδώ στο Κοινοβούλιο κι αν είναι μάχιμη η θέση…»

«Εδώ στο Κοινοβούλιο κι αν είναι μάχιμη η θέση…»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν πήρα εντολή να υπηρετήσω στη φρουρά της Βουλής, σκεφτόμουν ότι φεύγω από μια μάχιμη θέση και πηγαίνω σε μια “επιτελική”. Ημουν χρόνια στην Ασφάλεια. Στον καιρό που βρίσκομαι εδώ, όμως, γρήγορα διαψεύστηκα: Εδώ κι αν είναι μάχιμη η θέση!» αναφέρει σε συζήτηση με την «Κ» στέλεχος της πλέον πολυσυζητημένης το τελευταίο διάστημα δύναμης των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα, της φρουράς του Κοινοβουλίου.

Τα πρόσφατα γεγονότα με την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς από βουλευτές της Χρυσής Αυγής εντός του χώρου των συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας, ήρθαν εκτός των άλλων να δικαιώσουν –δυστυχώς για ένα χώρο όπως ο Ναός της Δημοκρατίας– τον προβληματισμό του συγκεκριμένου στελέχους. Η Βουλή των Ελλήνων ιδίως στους καιρούς των μνημονίων και ειδικότερα μετά την είσοδο σε αυτήν της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, έχει μετατραπεί σε πεδίο όπου η αυξημένη επιφυλακή των δυνάμεων τήρησης της τάξης συνιστά καθήκον καθημερινού προγραμματισμού, αναλόγου εκείνων που υπάρχουν για τη νομοθετική εργασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μια δύναμη 252 αστυνομικών της φρουράς, 68 ειδικοί φρουροί με αρμοδιότητα τη φύλαξη των περιφερειακών κτιρίων και 91 κάμερες ασφαλείας –τοποθετημένες σε όλους τους χώρους πλην της Ολομέλειας– μεριμνούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μην απειληθεί το περιβάλλον εντός του οποίου χτυπάει η καρδιά του πολιτεύματος. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό με την επίθεση του θεωρούμενου «υπ’ αριθμόν 2» στη Χρυσή Αυγή Ηλ. Κασιδιάρη κατά του Ν. Δένδια ήταν μια αναμενόμενη κλιμάκωση εκ μέρους των συγκεκριμένων προσώπων. Προϋπήρξαν πολλές προκλήσεις, με διαρκώς αυξανόμενη ένταση. Για εκείνους, ωστόσο, που έχουν εκ της θέσεώς τους μέριμνα για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, η εν λόγω εξέλιξη δεν ήταν απλώς «αναμενόμενη»: «Είχαμε πληροφορία ότι κάτι θα συμβεί και ήμασταν σε αυξημένη ετοιμότητα», αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας.

Το άμεσο της παρέμβασης των μελών της φρουράς καταδεικνύει του λόγου το αληθές: Δεν είχε περάσει ούτε ένα λεπτό από την πρώτη κλήση και 22 άνδρες της φρουράς βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρατεταγμένοι ανάμεσα στους βουλευτές της Χ.Α. και στα λοιπά μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε πρώτη φάση το πέτυχαν και στη συνέχεια, συνέβαλαν και στην ομαλή απομάκρυνση των εκτός ελέγχου βουλευτών, που με εντολή προέδρου έπρεπε να αποβληθούν από την αίθουσα.

Ηδη, τα σχέδια εσωτερικής ασφάλειας και τήρησης της τάξης έχουν σε σειρά μυστικών συσκέψεων αναπροσαρμοστεί. Εμφανέστερη των αλλαγών; Στις 4 εσωτερικές εισόδους της Ολομέλειας πλέον δεν βρίσκονται, όπως παλαιότερα, μόνον ένα ή δύο μέλη της φρουράς, αλλά περισσότερα, και αυτό σε μόνιμη βάση. Τα δύο 24ωρα, δε, του «αποκλεισμού» της Χ.Α., και προκειμένου να τηρηθεί η σχετική απόφαση, σε κάθε είσοδο βρίσκονταν 6-8 φρουροί έτοιμοι να επέμβουν.

Εκείνο που δεν φάνηκε και άπαντες ελπίζουν ότι δεν θα φανεί στον συγκεκριμένο χώρο; Το περιεχόμενο της εντολής που φέρεται να έχουν τα μέλη της φρουράς σε περιπτώσεις σοβαρής παρεκτροπής εκ μέρους βουλευτή: Αν χρειαστεί, και πάντα υπό τις εντολές του προέδρου της Βουλής, έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς με «αμυντική» στάση να διαφυλάξουν την τάξη, αλλά και να προβούν σε «σωματική εμπλοκή» για να απομακρυνθούν οι όποιοι επικίνδυνα συμπεριφερόμενοι. «Είμαι έτοιμος για δυναμική επέμβαση», φέρεται να είπε σε ένα εκ των σοβαρών επεισοδίων ο φρούραρχος στον πρόεδρο της Βουλής, όπως υποστηρίζει βουλευτής που βρισκόταν κοντά. Ο επικεφαλής της φρουράς αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει και είναι φυσικό, αφού πρόκειται για άκρως ευαίσθητο ζήτημα ασφάλειας έναντι προσώπων που έχουν και βουλευτική ασυλία – όχι, όμως, ασυλία έναντι της Δημοκρατίας.

Η ουσία είναι πως η εξέλιξη των πραγμάτων πιστοποιεί ότι σε επίπεδο σχεδιασμού, τουλάχιστον, η περίοδος της «ανοχής» έναντι όλων έκλεισε με τρόπο εμφατικό. Και προς εκείνους οι οποίοι βρίσκονται εκτός του μεγάρου του Κοινοβουλίου· η φρουρά μεριμνά και έναντι εξωτερικών απειλών. Ελέγχονται προσεκτικά εισερχόμενα πρόσωπα (πλην ορισμένων μη συμμορφούμενων βουλευτών) και αντικείμενα. Καθημερινά, νωρίς το πρωί, η αλληλογραφία περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο με ειδικά μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Εκατό χιλιάδες επισκέπτες είχε το 2016 η Βουλή και όλα κύλησαν ομαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή