Ελεγχος με κενά εντός συνόρων

Ελεγχος με κενά εντός συνόρων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος και το βάθος των ελέγχων που διέπουν τη διαδικασία διακίνησης της αλληλογραφίας, εντός και εκτός της χώρας, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ότι αφήνουν μεγάλα περιθώρια λαθών. Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί εάν ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πέρασε από τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ ή από κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία, τα βλέμματα για ακόμη μία φορά στρέφονται στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Και αυτό, γιατί διακινεί το 90% του επιστολικού ταχυδρομείου της χώρας.

Γιατί όμως είναι τόσο συχνά αυτά τα περιστατικά και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Το γεγονός και μόνο ότι η αλληλογραφία που διακινείται στο εσωτερικό της χώρας δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο είναι από μόνο του προβληματικό. Οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιβάλλουν κανέναν πρόσθετο ακτινοσκοπικό, για παράδειγμα, έλεγχο των αντικειμένων που πρόκειται να ταχυδρομηθούν στην ελληνική επικράτεια. Στελέχη των ΕΛΤΑ διαβεβαιώνουν ότι τηρούνται οι έλεγχοι που επιβάλλονται από τους διεθνείς κανονισμούς, ωστόσο φαίνεται ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς και δεν συγκρίνονται σε ένταση ή περιεχόμενο με τους αντίστοιχους που διενεργούνται σε περίπτωση που κάποιο αντικείμενο προορίζεται για το εξωτερικό.

Εγκύκλιος που έχει σταλεί σε όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα της χώρας επιβάλλει τον δειγματοληπτικό έλεγχο επιστολών που μπορεί να έχουν ύποπτη εμφάνιση, περιεχόμενο, παραλήπτη ή αποστολέα. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι καθημερινά δεκάδες επιστολές ή δέματα βγαίνουν εκτός της γραμμής παραγωγής ως ύποπτα. Αυτά, στη συνέχεια, ελέγχονται μέσω πρόσθετου εξοπλισμού και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι «καθαρά», καταλήγουν στον τελικό τους παραλήπτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία όσο και αν τηρείται, φαίνεται ότι δεν επαρκεί.

Ενα μεγάλο πλήγμα για τα ΕΛΤΑ είναι τα… γραμματοκιβώτια. Η εταιρεία οφείλει να διαθέτει ανά 1.000 μέτρα και ένα γραμματοκιβώτιο. Σε αυτά, όμως, τυχόν ύποπτες επιστολές και μικροδέματα είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς σχεδόν δεν μεσολαβεί ανθρώπινος παράγοντας. Το περιεχόμενό τους καταλήγει στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι, όπου οι έλεγχοι για την αλληλογραφία εσωτερικού είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώθηκε, όμως, ότι ακόμη και οι αυστηροί έλεγχοι στην αλληλογραφία εξωτερικού έχουν τρύπες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή