Το Διαδίκτυο, ισχυρό όπλο για την τρομοκρατία

Το Διαδίκτυο, ισχυρό όπλο για την τρομοκρατία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες του G7 δεσμεύθηκαν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από την Ταορμίνα της Ιταλίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικής δικτύωσης έχουν ευθύνη για την απομάκρυνση βλαβερού υλικού που συσχετίζεται με ακραίες ισλαμικές θέσεις. «Ενώ είναι μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες των τελευταίων δεκαετιών, το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό όπλο για την τρομοκρατία», ανέφεραν οι ηγέτες του G7, των ετπά ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς τη Βρετανία μετά τα γεγονότα του Μάντσεστερ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι αναμένονταν να αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ιταλία, μία ημέρα νωρίτερα από την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής. H Βρετανία βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς.

Συναντήθηκε, ωστόσο, πρώτη φορά με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν κατάφερε να «μαλακώσει» τη στάση της κ. Μέι σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «η Βρετανία και η Γαλλία μοιράζονται μια μεγάλη και ουσιαστική σχέση, και μαζί μπορούν να επιτύχουν πολλά». Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε πως οι σχέσεις Λονδίνου και Παρισιού «επηρεάζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία».

Το καθεστώς διαμονής των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα που προβληματίζουν τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου, ο κ. Μακρόν δήλωσε στην κ. Μέι κεκλεισμένων των θυρών πως ο «λογαριασμός» του Brexit, δηλαδή οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να τακτοποιηθεί πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Από την πλευρά της, η κ. Μέι φαίνεται να ήταν κάθετη στις θέσεις της, επιμένοντας πως ο λογαριασμός του Brexit και οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας είναι δύο ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν παράλληλα. Μετά τη συνάντηση, εν τούτοις, περιέγραψε ως «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες του G7 μίλησαν για την ανάγκη ανακωχής στη Συρία, ξεκαθαρίζοντας στη Ρωσία και στο Ιράν πως οφείλουν να συμβάλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε, επίσης, να αυξηθούν οι πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, η οποία επίσης έχει εντείνει την προκλητικότητά της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον κ. Μακρόν και τους υπόλοιπους του G7 προκειμένου να υιοθετήσει μια θετικότερη στάση για το περιβάλλον και το μεταναστευτικό, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή