Γράμμα από τη Νέα Υόρκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Μπρούκλιν έως το Κουίνς και το Μανχάταν η φωτογράφος Ρίλεϊ Άρθουρ καταγράφει με τον φακό της τα diners που έχουν απομείνει στην πόλη, καταθέτοντας την προσωπική της ματιά σε ένα εμβληματικό κεφάλαιο της αμερικανικής κουλτούρας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο «αμερικανικό» από το να κάθεσαι σε ένα diner και να τρως το μπέργκερ σου σε ένα τραπέζι από φορμάικα σιωπηλός, βουτώντας στην κέτσαπ τις τηγανητές πατάτες και χαζεύοντας από το παράθυρο τους βιαστικούς περαστικούς. Εκατόν σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το πρώτο diner στην ιστορία άνοιξε στην πόλη Providence του Rhode Island – ήταν ένα «βαγόνι» το οποίο έσερναν άλογα και προμήθευε με μαγειρεμένο φαγητό τους εργαζομένους της ιστορικής εφημερίδας της πόλης, Providence Journal. Τα χρόνια πέρασαν, οι Αμερικανοί τα αγάπησαν. Πρωταγωνίστησαν στις ταινίες και στα ξενύχτια τους, χόρτασαν την πείνα τους με λίγα χρήματα και πιάτα κλασικά, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού τους.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, έχοντας μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη από την Αμερικανική Σαμόα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η φωτογράφος Ρίλεϊ Άρθουρ ξεκίνησε να φωτογραφίζει τα ρετρό εστιατόρια της πόλης, καταθέτοντας την προσωπική της ματιά σε ένα κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας που φθίνει σιγά σιγά, αλλά και δημιουργώντας ένα πρωτότυπο φωτογραφικό αρχείο-σημείο αναφοράς. Από τα χιλιάδες diners που υπήρχαν κάποτε στην Νέα Υόρκη σήμερα έχουν απομείνει γύρω στα 200 και ο αριθμός τους όλο και μειώνεται λόγω των αυξανόμενων τιμών στα ενοίκια, αλλά και της επέλασης των μεγάλων αλυσίδων ταχυφαγείων. Μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, από τα 135 diners που μέχρι στιγμής έχει φωτογραφίσει η Άρθουρ τα 8 έχουν κλείσει οριστικά.

Στο Instagram, στον λογαριασμό @dinersofnyc, η Άρθουρ αναρτά καθημερινά αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς της: τα πιο φωτογενή αλλά και τα πιο ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής άποψης, τα πιο εμβληματικά της πόλης, αλλά και αυτά που τυχαία συναντά στις περιπλανήσεις της από το Μανχάταν και το Μπρούκλιν έως το Κουίνς και το Στάτεν Άιλαντ. Όταν το πρότζεκτ τελειώσει, οι φωτογραφίες θα γίνουν βιβλίο, αλλά στο μεταξύ oι ακόλουθοί της στα κοινωνικά δίκτυα ζητούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές της: ποιο θα σύστηνε ανεπιφύλακτα και γιατί. «Έχω φάει σχεδόν σε όλα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις ένα diner. Μόνο έτσι μπορείς να έρθεις πιο κοντά στους ανθρώπους και στην ιστορία του, αλλά και να μεταδώσεις την ατμόσφαιρά του σε μία ή περισσότερες λήψεις. Παραγγέλνω πάντα την ίδια σούπα, για να μπορώ να συγκρίνω ποιο την κάνει καλύτερα. Και δοκιμάζω επίσης τα γλυκά», λέει.

Ποιο ξεχωρίζει λοιπόν; «Το Kane’s Diner στο Flushing του Koυίνς. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο απέξω, το ξέρουν μόνο οι άνθρωποι της γειτονιάς. Αλλά είναι τόσο αυθεντικό, τόσο γνήσια αμερικανικό. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια δουλεύει εκεί μια απίστευτη σερβιτόρα, η Ντον, η οποία σέρβιρε τους πελάτες της μέχρι τη μέρα που, ετοιμόγεννη, της έσπασαν τα νερά. Η κόρη της λοιπόν, που στην ουσία γεννήθηκε εκεί μέσα, δουλεύει τώρα στο ίδιο μέρος. Είναι μια υπέροχη ιστορία, που δείχνει πόσο αφοσιωμένοι είναι οι άνθρωποί του Kane’s. Το φαγητό είναι φανταστικό και η διακόσμηση δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1970».

Τα αγαπημένα της φωτογράφου

City Diner, 2441 Broadway, Manhattan

Tom’s Restaurant, 782 Washington Ave, Brooklyn

Court Square Diner, 45-30 23rd St, Long Island City, Queens

Land & Sea, 5535 Broadway, Bronx

King’s Arm’s Restaurant, 500 Forest Ave, Staten island

Info: www.rileyarthur.com

Instagram: @dinersofnyc

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή