Κίνητρα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων ζητεί ο Γουάτσα

Κίνητρα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων ζητεί ο Γουάτσα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις δυνατότητες επιστροφής σε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Μιλώντας, χθες, σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Eurobank –η Fairfax είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας– ο κ. Γουάτσα υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και ότι πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της σε θετική πορεία. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που εκτιμώνται, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας και στην αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική που δημιούργησε η έξοδός της από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, κομβικό σημείο θα έχει το ζήτημα των ξένων άμεσων επενδύσεων, και ένα από τα μηνύματα που θα μεταφέρει στις επαφές του με μέλη της κυβέρνησης είναι η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ο κ. Γουάτσα θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank με τη συμμετοχή πολλών γενικών διευθυντών όπου ενημερώθηκε για την πορεία και τους στόχους της τράπεζας για το 2017. Ο κ. Γουάτσα στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη στρατηγική αντιμετώπισής τους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επάνοδος της οικονομίας σε κατάσταση κανονικότητας.

Κατόπιν, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίων Καραβία, τον πρόεδρο της τράπεζας Νικόλαο Καραμούζη και τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους Σταύρο Ιωάννου και Θεόδωρο Καλαντώνη επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του προγράμματος νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg (enter – grow – go) της Eurobank, όπου συναντήθηκε με νέους επιχειρηματίες. Εκεί ο κ. Γουάτσα σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Για να το αξιοποιήσει πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μας χαροποιεί να βλέπουμε ότι εταιρείες στις οποίες έχουμε επενδύσει, όπως είναι η Eurobank, έχουν αναγάγει σε υψηλή προτεραιότητα το να βοηθούν νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειες να επιτύχουν».

Ο κ. Γουάτσα ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του egg στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, για τις ενέργειες στήριξης της εξωστρέφειας των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες για την υποστήριξη και ανάπτυξη συνεργειών στο οικοσύστημα καινοτομίας και για τη δημιουργία επιχειρηματικής δικτύωσης και προβολής των εταιρειών του. Αναλυτικότερα, ενημερώθηκε ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του egg περίπου 200 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 98 επιχειρηματικές ομάδες, πραγματοποιήθηκαν 151 προσλήψεις νέου προσωπικού, 60 εταιρείες απασχολούν συνολικά 211 άτομα προσωπικό, δημιουργήθηκαν 33 εταιρείες οι οποίες πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ το 2016, 22 εταιρείες έχουν προσελκύσει επενδυτές και έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ, 10 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank 0,5 εκατ. ευρώ, 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 7 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία και τέλος 58 συνέργειες έχουν προωθηθεί μεταξύ των εταιρειών 2ης ευκαιρίας (egg alumni). Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Fairfax στην Ελλάδα γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του ως κεντρικού ομιλητή στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή