Πιθανές εκλογές στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο

Πιθανές εκλογές στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι πιθανότητες να προσφύγει η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μετά τις ενδείξεις ότι οι κύριες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στην υιοθέτηση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, με όριο εισόδου στη Βουλή το 5%.

Η προοπτική αυτή ανησύχησε τους παράγοντες της αγοράς, δεδομένης της ασάφειας που προκύπτει από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του εχθρικού προς την Ευρωζώνη Κινήματος 5 Αστέρων. Σε μία ημέρα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος έχασε χθες 3,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών. «Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μόλις ανέβηκε στο 60%», είπε ο ιδρυτής της LC Marco Advisers Λορέντσο Κοντόνιο. «Το πιθανότερο σενάριο είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία».

Το εσωτερικό δημοψήφισμα του Κινήματος 5 Αστέρων απεφάνθη υπέρ της υιοθέτησης του νέου εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μεσατζέρο» ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι «θεωρητικά είναι εφικτή μια συμφωνία για το θέμα ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, τη Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα 5 Αστέρων». Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι πιέζει και ο πρόεδρος Ματαρέλα. «Οταν αποκτήσουμε εκλογικό νόμο, μπορούμε να πάμε αμέσως στις κάλπες», είπε ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, θέτοντας ως ημερομηνία τη 10ή Σεπτεμβρίου. Ο Γκρίλο επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την παρέλευση της οποίας οι εν ενεργεία βουλευτές και γερουσιαστές δικαιούνται σύνταξη. Αλλά και ο Ρέντσι υποστήριξε ότι «έχει νόημα από ευρωπαϊκή σκοπιά» η διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο, αφού τότε γίνονται εκλογές και στη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή