Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

Ο Νοριέγκα βρισκόταν στην εντατική από τις 7 Μαρτίου εξαιτίας επιπλοκών που είχε έπειτα από επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για να αφαιρέσει έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο Νοριέγκα που κυβέρνησε τον Παναμά από το 1983 έως το 1989 συνεργάστηκε με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα και ανέτρεψαν την διεφθαρμένη κυβέρνησή του.

Έτσι, τερματίστηκε η εγκληματική δραστηριότητά του, στη διάρκεια της οποίας είχε συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών, όπως, ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο Νοριέγκα είχε διατελέσει αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Παναμά, στο καθεστώς του στρατηγού Ομάρ Τορίχος. Μετά τον θάνατο του Τορίχος, σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα το 1981, ο Νοριέγκα κατέλαβε την εξουσία. Η Ουάσιγκτον άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το δικτατορικό καθεστώς του Παναμά όταν η ακέφαλη σορός του Ούγκο Σπανταφόρα, πολιτικού αντιπάλου του Νοριέγκα, βρέθηκε σε σάκο των αμερικανικών ταχυδρομείων στην Κόστα Ρίκα και όταν έγιναν γνωστές οι διασυνδέσεις του Νοριέγκα με το καρτέλ των λαθρεμπόρων ναρκωτικών του Μεντεγίν στην Κολομβία.

Το 1989, όταν ο Νοριέγκα ακύρωσε τις εκλογές, διόρισε προσωρινό πρόεδρο και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, ο Μπους ο πρεσβύτερος έστειλε αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στον Παναμά. Ο Νοριέγκα τελικώς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών από δικαστήριο του Μαϊάμι, για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Νοριέγκα παρέμεινε για 20 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ παρέμεινε έγκλειστος και σε γαλλική φυλακή για περίπου ένα χρόνο.

Οταν ο Νοριέγκα εκδόθηκε στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2010 εκκρεμούσαν δύο καταδίκες εις βάρος του, με αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην, η μία από δικαστήριο του Παναμά το 1995 και η άλλη από δικαστήριο της Γαλλίας το 1999. Η γαλλική Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για ξέπλυμα μέσω γαλλικών τραπεζών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από εμπόριο κοκαΐνης και για την αγορά, με τη βοήθεια των χρημάτων αυτών, τριών πολυτελών διαμερισμάτων στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 2011 η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει τον πρώην δικτάτορα στον Παναμά για να εκτίσει και εκεί την 20ετή ποινή του αυτή τη φορά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον Παναμά, όπου ο Νοριέγκα έχει καταδικαστεί για φόνο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νομοθεσία του επέτρεψε καθώς είχε περάσει την ηλικία των 70 ετών, να μετατρέψει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή