Σε οπτικές ίνες και ταχύτητες έως 1 Gbit επενδύει η Wind

Σε οπτικές ίνες και ταχύτητες έως 1 Gbit επενδύει η Wind

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό στην «κοινωνία του Gigabit» έκανε η χώρα μας. Η Wind παρουσίασε το πρώτο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας βασισμένο πλήρως σε οπτικές ίνες και το οποίο παρέχει ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 1.000 Mbps ή 1 GBit. Tέτοιες συνδέσεις είναι κατά 40 φορές ταχύτερες από τις συνήθεις ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL που αξιοποιούνται στη χώρα μας και επιτρέπουν τη μετάδοση (download/upload) μέσω του Διαδικτύου μιας δίωρης ταινίας υψηλής ευκρίνειας σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας.

Σύμφωνα με τη Wind, το πρώτο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων αναπτύχθηκε στην Καλαμάτα, καθώς η πόλη προσέφερε ελκυστικά εμπορικά και τεχνικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία του δικτύου. Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η δημοτική αρχή της πόλης ήταν πλήρως συνεργάσιμη στη δημιουργία του. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παρευρέθη στην πρώτη παρουσίαση του δικτύου κι ευχαρίστησε τη Wind που έφερε την Καλαμάτα στην τεχνολογική πρωτοπορία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

Το δίκτυο που ανέπτυξε η Wind έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Συμπεριλαμβάνει τρεις περιοχές στην Ελλάδα, μία με περίπου 2.500 καταναλωτές στην πόλη της Καλαμάτας, μία δεύτερη με 1.000 πελάτες στη Νέα Σμύρνη (Αττική) και μία τρίτη σε έτερο δήμο της Αττικής. Η τελευταία ανάπτυξη δικτύου δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην αδειοδότηση των έργων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind, Νάσο Ζαρκαλή, το αδειοδοτικό καθεστώς και κυρίως η στήριξη των συγκεκριμένων επενδύσεων από τις τοπικές κοινωνίες είναι κρίσιμης σημασίας για τη συμμετοχή της χώρας στην κοινωνία του Gbit. «Υπάρχουν φωτισμένοι δημοτικοί άρχοντες, υπάρχουν όμως και “φωνακλάδικες” μειοψηφίες, που είτε για λόγους τεχνοφοβίας είτε λόγω μικροσυμφερόντων κρατούν την ανάπτυξη καθηλωμένη», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind. O κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές θα είναι ο μοχλός, όχι μόνον για την ανάσχεση της κρίσης, αλλά για την επανάκαμψη της χώρας στις χώρες της πρώτης ταχύτητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ζαρκαλής χαρακτήρισε ευχής έργον το ότι τόσο η Wind όσο και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν για να συμμετάσχει η χώρα στην ψηφιακή επανάσταση. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της Wind να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία, κυρίως στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες εγκρίσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), η Wind θα αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς που θα φτάνουν σε 500.000 νοικοκυριά της χώρας. Στην Καλαμάτα το έργο θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει κάλυψη 88% του πληθυσμού της πόλης και θα είναι ένα μείγμα συνδέσεων οπτικών ινών και χάλκινων καλωδίων. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε συνδέσεις στην πόλη της Καλαμάτας με μέση ταχύτητα 250 Mbps», είπε ο επικεφαλής των σταθερών επικοινωνιών της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή