Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Αναγνώριση της ευθύτητας και της ειλικρίνειάς του από φίλους και αντιπάλους

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Αναγνώριση της ευθύτητας και της ειλικρίνειάς του από φίλους και αντιπάλους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος λέει «αντίο» στον Κων. Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας το αποτύπωμά του στην ιστορία του τόπου, στην εδραίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και στον σεβασμό απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Συγκινητικό ήταν το «αντίο» του Κυρ. Μητσοτάκη στον πατέρα του. Με μια λιτή ανάρτηση στο Facebook, συνοδευόμενη από μια παιδική φωτογραφία από καλοκαιρινές διακοπές, στην οποία βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα: «Σε ευχαριστώ για όλα». «Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες, δύσκολες αλήθειες, γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη (ρ/σ Focus). Θύμισε την παρέμβαση που είχε κάνει ο πατέρας της το 1994 στη Βουλή απευθυνόμενος στον Ανδρ. Παπανδρέου: «Είχε πει τότε στον Ανδρέα στη Βουλή ότι άμα τα κάνεις αυτά θα φέρεις το ΔΝΤ στη χώρα. “Εμείς θα έχουμε φύγει”, είπε, “αλλά ο λαός θα πληρώσει το τίμημα”». Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Ν.Δ. μιλάει για πολιτικό «του ρεαλισμού, της συνεννόησης, των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έκανε λόγο για κορυφαίο ηγέτη που άφησε «ανεξίτηλο» το στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου, στίγμα το οποίο συνθέτουν «μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και η υπεράσπιση της πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης». «Εμβληματική μορφή της πολιτικής ζωής της Ελλάδας» χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του και μιλάει για ένα «συνειδητό Ευρωπαίο», του οποίου η ζωή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και «με σημαντικές στιγμές της δημιουργίας της Ε.Ε». «Κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα έναν «από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, ο οποίος κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας». Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΕΞ. Κάνει λόγο για προσωπικότητα που «σφράγισε ανεξίτηλα κατά τη διάρκεια της πολυετούς πολιτικής και κοινοβουλευτικής του δράσης τον δημόσιο βίο».

«Υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα, που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. «Καλό ταξίδι, ψηλέ: Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης», έγραψε στο Twitter ο Στ. Θεοδωράκης. «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά», σχολίασε ο Π. Καμμένος. «Μια πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές», δήλωσε ο Β. Λεβέντης. «Hταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Κ. Μητσοτάκη και Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για τον «τελευταίο» μιας γενιάς πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. «Υπηρέτησε με συνέπεια το όραμα για μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, σύγχρονη και ανοικτή. Οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσε και υπηρέτησε αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Ελληνες», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σχόλιο έκανε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «γίγαντα της ελληνικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή