Τι έδειξε η έρευνα για την «τρύπα» ασφαλείας

Τι έδειξε η έρευνα για την «τρύπα» ασφαλείας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άκρη στο κουβάρι των ευθυνών για τον μη εντοπισμό από τους αστυνομικούς της Βουλής του φακέλου-βόμβα που εξερράγη την Πέμπτη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ψάχνει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Παρότι –τυπικά– την ευθύνη για τη λειτουργία της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής έχει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, χθες, υψηλόβαθμος αξιωματικός που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που το πρωί της Πέμπτης (οπότε μεταφέρθηκε για έλεγχο ο φάκελος-βόμβα) είχαν την ευθύνη χειρισμού της συσκευής X- Ray του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και οι επικεφαλής αξιωματικοί της φρουράς του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί για την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο αστυνομικός που πέρασε από έλεγχο τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο φέρεται να κατέθεσε στους συναδέλφους του ότι «δεν διέκρινε κάτι ύποπτο».

Ατυχείς, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του Σώματος οι χειρισμοί και των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής, καθώς πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής διέψευδαν ότι ο επίμαχος φάκελος είχε ελεγχθεί στα μηχανήματα ασφαλείας του Κοινοβουλίου, ενώ αρνούνταν ότι οι αστυνομικοί φρουροί του κ. Παπαδήμου είχαν μεταβεί στο Κοινοβούλιο για τον συνήθη έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού. Καθώς μάλιστα η συσκευή ακτίνων Χ της Βουλής έχει περιορισμένη μνήμη, χρειάστηκε να ελεγχθούν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της Βουλής προκειμένου να επιβεβαιωθεί η μαρτυρία του αστυνομικού φρουρού του κ. Παπαδήμου, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή καταθέσει ότι το πρωί της Πέμπτης πήρε τέσσερις φακέλους από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού και τους μετέφερε για έλεγχο στη Βουλή. Χθες, πάντως, στον απόηχο των γεγονότων και αποκαλύψεων, μετακινήθηκαν σε άλλα πόστα της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής οι αστυνομικοί που μέχρι πρότινος εκτελούσαν χρέη χειριστών της συσκευής ακτίνων Χ του Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνονται από το πρανακριτικό υλικό οι εκτιμήσεις των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί την Τετάρτη, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού μέσω των ΕΛΤΑ. Αυτό, εξάλλου, φέρεται να κατέθεσε ο αστυνομικός σκοπός της οικίας του κ. Παπαδήμου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο επίμαχος φάκελος παρέμεινε για περίπου 24 ώρες στο φυλάκιο του σπιτιού στο Ψυχικό, πριν τελικά παραληφθεί από τους αστυνομικούς της φρουράς το πρωί της Πέμπτης. Από την ανασύνθεση του τρομοφακέλου στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η διεύθυνση του εικονικού αποστολέα βρίσκεται στο Κολωνάκι. Διαψεύδονται αντίθετα πληροφορίες ότι ο φερόμενος ως αποστολέας είναι γυναίκα – υπάλληλος υπηρεσίας της Ε.Ε. Πηγή με γνώση της πορείας των ερευνών δήλωσε χθες στην «Κ», ότι η παγιδευμένη επιστολή ήταν πανομοιότυπη με εκείνες που είχαν ταχυδρομηθεί τον περασμένο Μάρτιο προς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ίδια πηγή, απαντώντας στο ερώτημα γιατί μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι ίσως αποτελεί νέα στρατηγική των τρομοκρατών που έχει ως στόχο να δημιουργήσει σύγχυση στις Αρχές αλλά και να δυσκολέψει την απόδοση κατηγοριών εναντίον τους για συγκεκριμένες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή