Το Δημόσιο αγοράζει σήμερα, αλλά πληρώνει 103 ημέρες αργότερα

Το Δημόσιο αγοράζει σήμερα, αλλά πληρώνει 103 ημέρες αργότερα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μεγαλύτερο κακοπληρωτή στην Ευρώπη αναδεικνύεται το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ο πραγματικός χρόνος αποπληρωμής των επιχειρήσεων – προμηθευτών ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 103 ημέρες, περισσότερο πλέον και από το ιταλικό δημόσιο που κατείχε μέχρι πέρυσι τη θλιβερή πρωτιά. Πάνω από δύο μήνες είναι και ο χρόνος αποπληρωμής στις συναλλαγές που έχουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τους μεγαλύτερους που συναντώνται στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από την έκθεση «European Payment Report 2017», την οποία δημοσιοποίησε χθες η σουηδική εταιρεία εισπράξεων και διαχείρισης απαιτήσεων Intrum Justitia καταδεικνύουν στην πραγματικότητα το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με την ασυνέπεια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να συνεπάγεται όχι μόνο απώλεια εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πραγματικός χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται φέτος σε 103 ημέρες, έναντι 115 το 2016. Η μείωση αυτή των ημερών δεν είναι, βεβαίως, αμελητέα. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστεί το εξής: με δεδομένο ότι ο συμβατικός χρόνος (ο χρόνος δηλαδή που έχει συμφωνηθεί) είναι 80 ημέρες, υπάρχει μια καθυστέρηση 23 ημερών στην πληρωμή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο μέσος πραγματικός χρόνος πληρωμών στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ανέρχεται σε 63 ημέρες (έναντι 62 το 2016), ενώ ο συμβατικός χρόνος είναι 49 ημέρες. Ο χρόνος αυτός, των 63 ημερών, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Πορτογαλία (68 ημέρες) που συναντάται στις 29 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει η έκθεση.

Το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων (έναντι 23% που είναι το ευρωπαϊκό μέσο ποσοστό) που συμμετείχε στην έρευνα της Intrum Justitia δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού εάν οι οφειλέτες πλήρωναν γρηγορότερα τα χρέη τους, ενώ το 48% στην Ελλάδα (έναντι 18% στην Ευρώπη) δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχει ως συνέπεια να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων τους. Το 74% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (έναντι 33% στην Ευρώπη) δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεων εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη European Payment Report 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να διαγράψουν συνολικά το 3,9% απαιτήσεών τους, θεωρώντας ότι είναι μη εισπράξιμες. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 29 χωρών που εξετάζονται (το μεγαλύτερο συναντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι 4,7% και ακολουθεί με 4,1% η Βουλγαρία) και αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό (2,1%).

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα ήθελαν να λαμβάνεται κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθυστέρησης πληρωμών και το 47% θα ήθελε θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Η ασυνέπεια του κράτους αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εξακολουθούν να προκαλούν καθυστερήσεις πληρωμών και στις συναλλαγές που έχουν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στον δείκτη European Payment Risk Index. Σε μια κλίμακα από -2 έως 2, η Ελλάδα βαθμολογείται με -0,66 βαθμούς, στην προτελευταία θέση, πάνω από την Πορτογαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή