Ιράκ: Τουλάχιστον 27 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Ιράκ: Τουλάχιστον 27 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν σήμερα με διαφορά λίγων ωρών στο κέντρο της Βαγδάτης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 100, καθώς οι δρόμοι της ιρακινής πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι κόσμο που προετοιμαζόταν για το Ραμαζάνι, νωρίς σήμερα τα ξημερώματα. Την ευθύνη για την πρώτη βομβιστική επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης στη χώρα, ελέγχοντας λιγότερο από το 7% της ιρακινής επικράτειας και με την πλήρη εκδίωξη του από τη Μοσούλη, το κυριότερο προπύργιο του στη χώρα, να θεωρείται θέμα χρόνου.

Η πρώτη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυκτα σε κεντρικό κατάστημα με παγωτά στη συνοικία της Καράντα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 75, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με μία πηγή κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Amaq, το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιεί για την προπαγάνδα του, η επίθεση είχε στόσό μία «συγκέντρωση σιιτών».

Λίγες ώρες αργότερα, μια δεύτερη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε τον θάνατο ακόμη 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 12 κοντά στο γραφείο του κυβερνήτη στην περιοχή Καρχ, στη γέφυρα των Μαρτύρων, μία από τις κεντρικές γέφυρες της Βαγδάτης. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δεύτερη επίθεση, ωστόσο η ομοιότητα της με τις επιθέσεις που εξαπολύσει το ΙΚ είναι εμφανής.

Στην Καράντα είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη με παγιδευμένο φορτηγό τον Ιούλιο του 2016, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 324 άνθρωποι. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ μετά την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση στη χώρα το 2003.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή