Η Goldman Sachs ποντάρει σε ομόλογα Βενεζουέλας

Η Goldman Sachs ποντάρει σε ομόλογα Βενεζουέλας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόλογα Βενεζουέλας αξίας περίπου 2,8 δισ. δολαρίων αγόρασε η Goldman Sachs, που κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι τείνει χείρα βοηθείας σε μια παραπαίουσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές προσκείμενες στην αγορά των επίμαχων ομολόγων, η επενδυτική τράπεζα έχει ως στρατηγική επιλογή την αύξηση της έκθεσής της σε περιουσιακά στοιχεία και αξιόγραφα της Βενεζουέλας.

Προσβλέπει σε πιθανολογούμενη αλλαγή κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό της αξίας του χρέους της χώρας. Τα ομόλογα της Βενεζουέλας πωλούνται στη δευτερογενή αγορά με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν εκτιναχθεί περίπου στο 30%.

Η αγορά έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs κατέβαλε 31 σεντ ανά δολάριο, συνολικά δηλαδή περίπου 865 εκατ. δολάρια, για ομόλογα που είχε εκδώσει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela το 2014 και τα οποία λήγουν το 2022. Το τίμημα που κατέβαλε η επενδυτική τράπεζα αντιπροσωπεύει έκπτωση 31%. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανάλογη συναλλαγή από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Δύσης, καθώς πρακτικά αποτελεί στήριξη της κυβέρνησης Μαδούρο, που προσπαθεί να αποφύγει την επίσημη πτώχευση της χώρας. Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, το Καράκας πρέπει να καταβάλει πληρωμές 4,6 δισ. δολαρίων για να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας.

Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει συρρικνωθεί κατά 27% από το 2013, ενώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει στο 720% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή