1.000 εμφράγματα ετησίως στην Ελλάδα λόγω καπνίσματος

1.000 εμφράγματα ετησίως στην Ελλάδα λόγω καπνίσματος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνο για τουλάχιστον 1.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε ετήσια βάση είναι το κάπνισμα, το οποίο εκτιμάται ότι αφαιρεί 13 χρόνια ζωής από τους άνδρες καπνιστές και 14,5 χρόνια ζωής από τις καπνίστριες. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), το συστηματικό κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου σε καπνιστές τουλάχιστον 20 τσιγάρων την ημέρα είναι τριπλάσιος στους άνδρες και εξαπλάσιος στις γυναίκες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος σαφώς μειώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ύστερα από ένα έως τρία χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου μειώνεται κατά 50% και καθίσταται παρόμοιος με αυτόν ενός μη καπνιστή ύστερα από 10-15 χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΚΕ, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους έχουν και οι μη καπνιστές από τον καπνό των άλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στη δομή και το πάχος των αρτηριών των παιδιών, που σημαίνει ότι αυξάνει ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής τους.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τάσσεται κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδρασή του στην υγεία των χρηστών, φαίνεται όμως ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια κ.ά.) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις εγκύους».

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η εταιρεία οργάνωσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής και σκίτσου, στον οποίο ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 200 σχολεία –δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια– από όλην τη χώρα. Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε το κάπνισμα και τις βλαπτικές συνέπειές του για τους ενεργούς αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, καθώς και τους τρόπους αποφυγής του. Αύριο θα εκτεθούν η ζωγραφική και τα σκίτσα των μαθητών από τις 12 μ. έως τις 7.30 μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton, ενώ στη συνέχεια (7.30 μ.μ.) θα βραβευθούν τα καλύτερα έργα.

«Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέλει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε κρίσιμα θέματα πρόληψης υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος απευθυνόμαστε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς δίνοντας από κοινού το μήνυμα μιας ζωής χωρίς εξαρτήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τσιούφης και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε το μείζον θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Το να μην εξαναγκάζεται ο πολίτης, ο εργαζόμενος, το ίδιο μας το παιδί να εισπνέει στους κλειστούς χώρους τον καπνό είναι πράξη πολιτισμού και αυτοσεβασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή