Περιμένοντας το μήνυμα Σόιμπλε

Περιμένοντας το μήνυμα Σόιμπλε

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι, δεν θα παρίσταται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, που έχει θέμα την επιστροφή (με ερωτηματικό) της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ. Σόιμπλε θα στείλει, όμως, γραπτό χαιρετισμό στο συνέδριο και είναι σίγουρο ότι οι παριστάμενοι θα το ακούσουν με πολλή προσοχή. Θυμίζουμε ότι στο πάνελ θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χθες μίλησε με τα καλύτερα λόγια (σχεδόν) για τον Γερμανό ομόλογό του. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ο κ. Σόιμπλε περισσότερο από κάθε άλλο υπουργό δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσης, παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Mαΐου. Να θυμίσουμε εδώ ότι στο συγκεκριμένο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έκανε, πράγματι, κάποια βήματα προόδου για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και προφανώς ο κ. Τσακαλώτος ελπίζει ότι αυτά θα συνεχιστούν έως το επόμενο συμβούλιο υπουργών.

Κινεζικός έλεγχος σε ελληνικά προϊόντα

Τον σκόπελο των ελέγχων των κινεζικών αρχών φαίνεται ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν οι ελληνικές βιομηχανίες αλλαντικών. Εντός του τρίτου τριμήνου του 2017, κλιμάκιο των αρμόδιων κινεζικών αρχών θα πραγματοποιήσει υγειονομική επιθεώρηση ελληνικών παραγωγικών μονάδων θερμικά επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος. Αν αυτή ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις εξαγωγές ελληνικών αλλαντικών στην Κίνα. Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές θα προχωρήσουν σε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε ελληνικά ακτινίδια, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή τους από όλη τη χώρα.

Ο Ιούνιος των roadshows για τις ελληνικές εισηγμένες

Μήνας των οικονομικών συνεδρίων όπου θα παρουσιαστούν τα σχέδια των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι ο φετινός Ιούνιος. Η αρχή γίνεται στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 5 και 6 Ιουνίου, αντίστοιχα, όπου η HSBC πραγματοποιεί διεθνές τραπεζικό συνέδριο. Ακολουθεί, το διήμερο 8-9 Ιουνίου στη Μαδρίτη, το συνέδριο της Goldman Sachs. Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Λονδίνο η Πειραιώς Χρηματιστηριακή παρουσιάζει τις προοπτικές εισηγμένων εταιρειών. Τέλος, το διήμερο 21-22 Ιουνίου διενεργείται στη Νέα Υόρκη το roadshow της ΕΧΑΕ.

Απαντούν με απεργία στην αξιολόγηση

Μετά την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι τρεις ενώσεις του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην επόμενη κίνησή τους. Εφορίες και τελωνεία κατεβάζουν ρολά την 1η Ιουνίου. Ισως οι συνδικαλιστικές ενώσεις στην πραγματικότητα αντιδρούν στην αξιολόγηση, που συνδέεται με αποπομπές εργαζομένων καθώς και με κρίσεις των προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανές σύστημα. Ζητούν εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα στις μετατάξεις προσωπικού, με βάση τα τυπικά προσόντα.

Πέφτουν οι τόνοι, λόγω αλλαγής φρουράς

Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει κατάλληλη «επί της αρχής», αλλά είναι νόμιμο να συζητά κανείς πότε πρέπει να αρχίσει ο περιορισμός της, δήλωσε χθες ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν (φωτ.). «Δεδομένων των υποτονικών πιέσεων στις τιμές, μια επεκτατική νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη επί της αρχής», είπε ο κ. Βάιντμαν σύμφωνα με το Reuters. Για τα δεδομένα του κ. Βάιντμαν, ο οποίος στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει έντονα τη χαλαρή νομισματική πολιτική του κ. Ντράγκι, πρόκειται για μια εξαιρετικά ήπια δήλωση. Τι έπαθε ξαφνικά; Ισως η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι τον επόμενο χρόνο πρέπει να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του κ. Ντράγκι. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είναι από τους επικρατέστερους υποψηφίους, αλλά για να μαζέψει τις αναγκαίες ψήφους πρέπει να ρίξει τους τόνους και να πάρει κάποιες αποστάσεις από τη σκληρή γερμανική γραμμή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή