Μηνύματα από Ανατολή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Ιαπωνίας ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη στιγμή που θα αποφασίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας να σταματήσει να είναι ο έσχατος δανειστής τους, δηλαδή να αγοράζει χρεόγραφα όταν δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από τις αγορές. Τον φόβο αυτό μοιράζονται πολύ περισσότεροι και όχι μόνον οι παράγοντες των αγορών εταιρικών ομολόγων, μετά την πάροδο μιας ολόκληρης τετραετίας όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ακολουθεί επεκτατική νομισματική πολιτική.

Οι αποδόσεις των πενταετών εταιρικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει άνοδο της τάξεως των δέκα μονάδων βάσης από τα μέσα Απριλίου σε μια αγορά που συνολικά υπολογίζεται στα 521 δισ. δολάρια ή στα 59,2 τρισ. γιεν.

Αυτή η άνοδος, αν και ανεπαίσθητη, αντικατοπτρίζει τους φόβους των επενδυτών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αγοράζει πια αυτούς τους τίτλους. Αυτή η μεταβολή είναι αξιόλογη σε μια οικονομία που το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι αρνητικό και η κεντρική τράπεζα αγοράζει μαζικά κρατικά, εταιρικά ομόλογα και μετοχές για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέχει από το να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, επειδή ο πληθωρισμός είμαι μακριά ακόμη από τον επιθυμητό στόχο του 2%.

Ομως επικρατεί νευρικότητα στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, διότι φοβούνται για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων από την τεράστια αγορά κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας.

Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο από το 250% του ΑΕΠ και προσεγγίζει τα 10,46 τρισ. δολάρια, με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία. Εν τούτοις, το μεγαλύτερο κομμάτι των κρατικών ομολόγων κρατούν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι εγχώριες τράπεζες, γεγονός που σημαίνει πως η οικονομία είναι έως ένα βαθμό προστατευμένη από εξωτερικές πιέσεις.

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν από τον Μάρτιο να πουλήσουν εταιρικά ομόλογα, τα οποία αγοράσαν με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ελπίζοντας να αποκομίσουν γρήγορο κέρδος από το spread. «Είναι πολύ δύσκολο να πουλήσει κανείς στην Τράπεζα της Ιαπωνίας εταιρικά ομόλογα που έχει αγοράσει από την πρωτογενή αγορά», δήλωσε επικεφαλής μιας αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει οιωνό μιας επικείμενης μείωσης των αγορών ομολόγων, κρατικών και εταιρικών από την κεντρική τράπεζα», προσθέτει ο ίδιος.

Σήμερα, οι αποδόσεις στα πενταετή εταιρικά ομόλογα με την ανώτατη επενδυτική βαθμολογία βρίσκονται στο 0,45% από το 0,35% που ίσχυε τον Απρίλιο. Από τα τέλη του 2013, η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει σταθερές τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα 3,2 τρισ. γιεν ή 28,2 δισ. δολάρια, αγοράζοντας νέα χρεόγραφα για να αντικαταστήσει αυτά που λήγουν.

Πέρυσι αγόρασε εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,3 τρισ. γιεν, αντανακλώντας το 12,3% όλων των νέων εκδόσεων, ύψους 10,6 τρισ. γιεν, ή το 2,2% αυτών που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν λήξει ακόμη ύψους 59,2 τρισ. γιεν.

Αντίθετα, οι αγορές των κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκαν το 2016 στα 114,4 τρισ. γιεν, αντανακλώντας το 12,7% των νέων εκδόσεων και το 12,7% όλων των χρεογράφων του ιαπωνικού δημοσίου στα 903 τρισ. γιεν.

«Τα spreads στα ιαπωνικά εταιρικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλά. Δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα εάν, θεωρητικά, σταματήσει η BOJ τις αγορές εταιρικών ομολόγων», σχολιάζει ο Χιντενόρι Σουεζάβα, αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών της SMBC Nikko Securities, προσθέτοντας έναν τόνο αισιοδοξίας σε αντιπαράθεση με τους φόβους των αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή