Η αειφορία στο Sani Resort

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Sani Resort αποδεικνύει εδώ και χρόνια πως το περιβάλλον την αφορά, γι' αυτό και επενδύει δυναμικά στην προστασία του, με τρόπους και με δράσεις που εντάσσονται στην έννοια της αειφορίας. «Το πρόγραμμα της εταιρείας μας είναι ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με έμφαση στην αειφορία, με την ευρύτερή της έννοια, δηλαδή περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και πρωτοβουλίες σχετικά με την τοπική κοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό μας”, τονίζει η Ελένη Ανδρεάδη, Director of Sustainability and CSR του προγράμματος. Αυτές εκφράζονται πρακτικά με εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, μείωση απορριμμάτων και χημικών -παρουσιάζει recycling rates 43% στο σύνολο των απορριμμάτων της μέσω συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες-, καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού των ξενοδοχείων, πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας, υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και εξασφάλιση καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του προσωπικού της, μεγάλο ποσοστό του οποίου, που αγγίζει το 70%, είναι ελληνικής καταγωγής, τη στιγμή που το ποσοστό της τοπικής εκπροσώπησης αγγίζει το 80%!

Στο λειτουργικό κομμάτι της ξενοδοχειακής μονάδας, το Sani Resort κατάφερε να καταναλώσει 22,61 kW/GN το 2015, ποσότητα αισθητά χαμηλότερη ακόμα και από το όριο των 24Kw/GN, που αποτελεί χρυσό πρότυπο αειφορίας. Παράλληλα, το ποσοστό ανακύκλωσης έφτασε το 2015 στο 43%, σε σύγκριση με το 35% του 2014 και το 17% του 2013, αποτέλεσμα της έμφασης στην εκπαίδευση, αποδεικνύοντας την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης του προσωπικού, ενώ η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 7%. Επίσης, εγχώρια προϊόντα χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς του θερέτρου με την τοπική κοινότητα.

Σε επίπεδο βιοποικιλότητας ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζει εδώ και πέμπτη χρονιά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους υγροτόπους της Σάνης, με στόχο τη διαφύλαξή τους και τη δημιουργία ενός οικολογικού τουριστικού προορισμού με μονοπάτια ορνιθοπαρατήρησης.

To Sani Resort έχει επίσης εκδώσει το παραμύθι με τίτλο «Ερμής, ο Καλαμοκανάς Που Περπατούσε», το οποίο διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια και προς πώληση. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Eπίσης, τα τελευταία χρόνια, το Sani Resort στηρίζει την περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου μέσω της πώλησης του Sani Teddy Bear, που διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια, για τη χρηματοδότηση δράσεων δασοπροστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Sani Animal Rescue βοήθησε 26 αδέσποτα ζώα να υιοθετηθούν, τα περισσότερα απο πελάτες του Resort, ενώ τα Eco Day Festival, μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη φύση, τους υγροτόπους της Σάνης, στην βιωματική μάθηση και στα τοπικά προιόντα και έθιμα της Χαλκιδικής, προσέλκυσαν πάνω από 20.000 τουρίστες και τοπικούς κατοίκους.

Οι δράσεις αυτές έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως η απόκτηση του ISO 14001, χρυσό πρότυπο των συστημάτων ποιότητας περιβάλλοντος, και το Χρυσό Βραβείο Travelife, που απονέμεται σε ξενοδοχεία βάσει των επιδόσεών τους έναντι των αυστηρών απαιτήσεων των κριτήριων αειφορίας του, που αξιολογούνται από ανεξάρτητο ελεγκτή. Ακόμη, το «Πράσινο  Κλειδί  (Green  Key)» που  απονέμεται σε ξενοδοχεία και θέρετρα τα οποία ακολουθούν έναν οικολογικά ορθό τρόπο λειτουργίας, η «Γαλάζια Σημαία», ένα οικολογικό σήμα ποιότητας που κοσμεί τη συλλογή των Sani Marina και Sani Resort, καθώς και το Βραβείο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG για την συμμετοχή των ανθρώπων της εταιρείας στο πρόγραμμα Sani Green.

Τα τελευταία χρόνια το Sani συστήνει τα εκλεκτά προϊόντα της Χαλκιδικής στους πελάτες του μέσα από τα μενού του (το 60% του καταλόγου αφορά τοπικά ή ντόπια προϊόντα), πραγματοποιεί μέσω του οικο- ξεναγού που προσφέρει καθημερινό πρόγραμμα στους πελατών γεμάτο επισκέψεις και εκδρομές σε τοπικά μελίσσια, οινοποιεία, στα δάση και στον υγρότοπο, ενώ δημιούργησε και τη Land of Grace, μια σειρά αγροτικών προϊόντων, από την περιοχή της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.

«Το εύρος του προγράμματος αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία και συνδημιουργείται μαζί της. Είναι σημαντικό για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα να αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας και του περιβάλλοντος και να δρα προς όφελός τους», επισημαίνει η Ελένη Ανδρεάδη και στέκεται στα μελλοντικά σχέδια. «Θέλουμε να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Αυτή η φιλοσοφία διέπει την εταιρεία μας σε όλα τα θέματα, όπως στην προσφερόμενη ποιότητα υπηρεσιών και, φυσικά, στο πρόγραμμα αειφορίας. Παράλληλα, οι ανάγκες δημιουργίας και υποστήριξης τοπικών πρωτοβουλιών είναι μεγάλες και η εταιρεία θα συνεχίσει να προσπαθεί να συμβάλλει όσο το δυνατόν πιο θετικά στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και στην τοπική κοινωνία», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή