NEWSLETTER

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δύσμοιρος Κούλερβο

Ο Κούλερβο, ο γιος του Κάλερβο, είναι ίσως ένας από τους πιο σκοτεινούς και παράλογα ελκυστικούς ήρωες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «δύσμοιρος Κούλερβο», όπως τον αποκαλούσε ο Τόλκιν, ήταν ένα ορφανό αγόρι με υπερφυσικές δυνάμεις και τραγική μοίρα. Αναθρεμμένος στο απαίσιο αρχοντικό του αδίστακτου Ούνταμο, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πατέρα του, αιχμαλωτίσει τη μητέρα του και προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις φορές και τον ίδιο όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κούλερβο θα πορευόταν μόνος στη ζωή εάν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδελφής του, Γουάνονα. Οταν τελικά πουλήθηκε ως σκλάβος, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ούνταμο. Η ιστορία του Κούλερβο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στα αγγλικά, κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση της Ευγενίας Κόλλια.

Ο γάτος των 717 χιλ. δολαρίων

Toν τίτλο του πιο πολύτιμου κόμικς στην αμερικανική ιστορία απέσπασε ο γάτος Φριτς (Fritz the Cat) όταν το αυθεντικό σκίτσο για ένα εξώφυλλο της σειράς δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη έναντι 717.000 δολαρίων. Τα σκίτσα του Φριτς φέρουν την υπογραφή του Ρόμπερτ Κραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο του άλμπουμ «Cheap Thrills» των Big Brother and the Holding Company κατόπιν παραγγελίας της τραγουδίστριας της μπάντας, Τζάνις Τζόπλιν. Ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο εγωκεντρικός, ανήθικος γάτος είχε άδοξο τέλος, αφού ύστερα από διαφωνίες με τους κινηματογραφιστές ο δημιουργός του δημοσίευσε το τελικό επεισόδιο της ιστορίας, όπου ο Φριτς δολοφονείται από μια πρώην του.

Το «ροτβάιλερ» για τον Τραμπ

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν να ειρωνεύονται τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε από το φεστιβάλ λογοτεχνίας Hay της Ουαλλίας ο Τζέρεμι Πάξμαν (φωτ.), δημοσιογράφος, παρουσιαστής του BBC και συγγραφέας. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μιλούν και γράφουν γι’ αυτόν», είπε, εξηγώντας ότι «δεν συμφωνώ με την πολιτική του σε πολλά θέματα, αλλά εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό». Ο Πάξμαν, που έχει κερδίσει το παρατσούκλι «ροτβάιλερ» για τις σκληρές συνεντεύξεις του σε διάσημα πρόσωπα, εξομολογήθηκε ότι θα ήθελε πολύ να έχει απέναντί του τον Πάπα Φραγκίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή