Βουλή: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση κατά Παπαδήμου

Βουλή: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση κατά Παπαδήμου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογή «χωρίς διακρίσεις» είναι η φράση-κλειδί που εμπεριέχεται στο σχέδιο αυστηροποίησης των μέτρων ασφαλείας το οποίο αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή στη Βουλή, όσον αφορά την εισερχόμενη αλληλογραφία, μετά από την δολοφονική επίθεση με παγιδευμένο δέμα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις», είναι η κρίσιμη επισήμανση που επαναλαμβάνεται δύο φορές σε έγγραφο με τον χαρακτηρισμό «Εμπιστευτικό» που διανεμήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωπικό όλων των γραφείων του Κοινοβουλίου.

Κύρια χαρακτηριστικά των αυξημένων μέτρων που λαμβάνονται είναι: Πρώτον, η απόφαση ώστε να υπάρχει ανάληψη προσωπικής ευθύνης για του ελέγχους και, δεύτερον, η διενέργεια διπλών ελέγχων της εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Ως προς το πρώτο, ο αστυνομικός που θα διενεργεί τον έλεγχο και στο βαθμό που αυτό θα διαπιστώνεται ότι είναι ασφαλές, θα θέτει επί του φακέλου ή του δέματος με σφραγίδα την ένδειξη «ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ», καθώς και την υπογραφή του. Αυτό το μέτρο θα ισχύει και για την αλληλογραφία η οποία φθάνει στη βουλή (είτε στο κεντρικό Μέγαρο, είτε στα περιφερειακά κτίρια) μέσω ιδιωτικών ταχυδρομείων, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε πλέον αφενός να απαγορεύεται η είσοδος υπαλλήλων Courier εντός των κτιρίων του Κοινοβουλίου προκειμένου να διανείμουν αλληλογραφία και αφετέρου να προσέρχεται ο υπάλληλος του γραφείου για το οποίο προορίζεται το δέμα ή ο φάκελος, προκειμένου να το παραλάβει εκείνος και αφού γίνει ξανά, παρουσία του, νέος έλεγχος.

Ως προς το δεύτερο, και αναφορικά με την μέσω ΕΛΤΑ αλληλογραφία, σημειώνεται ότι: 1) Πέραν της πρωινής, κάθε ημέρα διαδικασίας ελέγχου, θα διενεργείται και ένας δεύτερος το μεσημέρι, 2) Ο έλεγχος θα γίνεται από μικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συνοδών Αστυνομικών σκύλων, καθώς και από το μηχάνημα X-RAY.

«Τονίζεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα το αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφάλειας της βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένου και του αστυνομικού προσωπικού το οποίο διατίθεται για τη συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (Ειδικές Υπηρεσίες) να παραμένει σε ετοιμότητα έχοντας υπόψη του το χειρότερο σενάριο που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει», είναι η σαφής και ρητή εντολή που δόθηκε από χθες.

Ανάλογες αυστηρές διαδικασίες τήρησης αρχείου δόθηκαν και για τις περιπτώσεις που υπηρεσίες εκτός Βουλής αιτούνται έλεγχο αλληλογραφίας-δεμάτων κλπ από τα μηχανήματα ελέγχου τα οποία βρίσκονται στους χώρους του Κοινοβουλίου. Μάλθστα υπογραμμίζεται αυτό το οποίο βάσει κανονισμού (θα πρέπει να) ίσχυε από καιρό, ότι δηλαδή για τους συγκεκριμένους ελέγχους και πριν αυτοί διενεργηθούν, θα πρέπει να ενημερώνονται οι επικεφαλής και να δίνουν τη σχετική άδεια.

Οπως σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής, η παροχή των προαναφερόμενων οδηγιών, σε συνδυασμό με σειρά «ειδικών, αναλυτικών πληροφοριών» αναφορικά με το ποιά δέματα ή φάκελοι μπορεί να θεωρούνται ύποπτοι, δεν είναι άσχετη με την αίσθηση ότι όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με πρόσωπα, έτσι και με την εισερχόμενη αλληλογραφία έχει παρατηρηθεί ένα είδος «χαλαρότητας»: Είτε ορισμένοι βουλευτές δεν περνούν από μηχανήματα ελέγχου ούτε οι ίδιοι ούτε οι χειραποσκευές τους (ένα ύποπτο δέμα που έλαβαν στο σπίτι ή στο γραφείο τους, έτσι, μπορεί να βρεθεί εντός Βουλής), είτε «συνάδελφοι» αστυνομικοί-συνοδοί ασφαλείας σε βουλευτές και κόμματα, εισέρχονται στους χώρους ως «γνωστοί» και συνεπώς σαν πρόσωπα εμπιστοσύνης, άρα μη ελέγξιμα. Αυτό το φαινόμενο, έστω στην περιορισμένη του εμφάνιση, φαίνεται πως τώρα θα πάψει να υφίσταται.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή