Το Παν. Κρήτης βραβεύει τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας

Το Παν. Κρήτης βραβεύει τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να αποσπάς την επιβράβευση από τους ομοίους σου ίσως είναι το δυσκολότερο πράγμα στην Ελλάδα. Ιδίως όταν μιλάμε για την πανεπιστημιακή κοινότητα, που συχνά διαιρείται από ανταγωνισμούς. Στην περίπτωση όμως του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, στον οποίον απενεμήθη την Κυριακή το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης», υπάρχει μια αρμονική σύμπλευση: Αφενός, το συγκεκριμένο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνεται στη χώρα μας και στο εξωτερικό για την προώθηση της αριστείας, αφετέρου, ο αρχαιολόγος και δάσκαλος τα τελευταία 30 χρόνια συνδύασε υποδειγματικά θεωρία και πράξη στις πανεπιστημιακές αίθουσες και στις ανασκαφές. Κοινός παρονομαστής, είναι η ίδια η Κρήτη, με την τοπική κοινωνία να αναγνωρίζει στο συνολικό έργο του πανεπιστημίου αλλά και τους καρπούς της τριακονταετούς έρευνας του Σταμπολίδη στην Ελεύθερνα, με το σπουδαίο πια μουσείο της, κατόρθωμα δικό του.

Στο κατάμεστο Ωδείο Ρεθύμνου, ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας συμπύκνωσε σε μία φράση το πνεύμα με το οποίο δημιουργήθηκε αλλά και συνεχίζει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Επιλέγετε καλούς, οι οποίοι θα επιλέξουν καλύτερους και όχι κακούς που θα επιλέξουν χειρότερους», αυτό ήταν πάντα το μέλημα της ηγεσίας του ιδρύματος που κλείνει εφέτος 40 χρόνια ζωής. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Σταμπολίδης μίλησε για την αναγκαιότητα των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον των πανεπιστημίων να βρουν τους τρόπους με τους οποίους όχι μόνο θα επιβιώσουν τα τμήματα αυτά, αλλά θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διαχρονικές αξίες της κλασικής παιδείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς ένας πανεπιστημιακός διδάσκει φοιτητές αλλά η έγνοια του πρέπει να συμπεριλαμβάνει την έμπρακτη παίδευση της ευρύτερης κοινωνίας. Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη.

Την προηγούμενη ημέρα της βράβευσης έγιναν στην Ελεύθερνα τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου αγάλματος του Δία του Αρτεμισίου, δωρεά της Μαρίας Εμπειρίκου, μιας εκ των προσωπικοτήτων που στηρίζουν την ανασκαφή και το μουσείο. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχουν ήδη περάσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενώ έχει προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε 8.500 παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή