Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ για το χρέος

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ για το χρέος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε χθες, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα Τρίτη συνομίλησε και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Νωρίτερα, άλλωστε, η «Κ» μετέδιδε την πρόθεση της κυβέρνησης για κινητικότητα στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς δεν αρκούν για να ξεπερασθεί η εικόνα τέλματος που διαμορφώνεται.

Η κυβερνητική ηγεσία κινείται με κριτήριο να μην παγιωθεί η εικόνα αυτή στην πορεία προς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών προς την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη φημολογία που πυροδοτήθηκε όσον αφορά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για ενδεχόμενη κίνηση στην κατεύθυνση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και σε αυτές που μέχρι πριν λίγο καιρό μίλησαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση του είναι εθνικού χαρακτήρα. Η κυβερνητική ηγεσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κινηθεί προς την κατεύθυνση αιτήματος σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, επιχειρεί, ωστόσο, με έναν τρόπο να εμπλέξει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι, πάντως, δεδομένη η ανησυχία που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στασίδι από την επιστροφή του ελληνικού ζητήματος στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και από τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην πορεία της οικονομίας και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή