Λευκός Οίκος: Τραμπ και Μέρκελ «τα πηγαίνουν πολύ καλά» – Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Μέρκελ «τα πηγαίνουν πολύ καλά» – Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» ΗΠΑ και Γερμανία στον απόηχο της συνύπαρξης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στην Ταορμίνα της Ιταλίας για τη σύνοδο των G7 και την σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία έχει οδηγήσει σε πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία προκλητική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Twitter, χαρακτηρίζοντας την στάση της Γερμανίας «πολύ κακή για τις ΗΠΑ». «Έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, και επιπροσθέτως πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ από αυτά που θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ και τον στρατό. Είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει», έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει κατά την ομιλία του στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες ότι η πλειοψηφία των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις, γεγονός το οποίο είναι άδικο για τον αμερικανικό λαό.

Το εν λόγω σχόλιο αποτελεί μάλλον απάντηση σε δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου την Κυριακή, ενώπιον υποστηρικτών της στο Μόναχο, όπου ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους» και να μην αναμένουν υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Τα πηγαίνουν πολύ καλά»

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται εν μέσω αντιπαράθεσης, ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν Ευρώπη και Γερμανία ως σημαντικούς συμμάχους. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, σχολίασε ότι Τραμπ και Μέρκελ «τα πηγαίνουν πολύ καλά». «Έχει πολύ σεβασμό για εκείνη (σ.σ. την Άγκελα Μέρκελ)… και θεωρεί όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη ως σημαντικούς αμερικανικούς συμμάχους», τόνισε ο ίδιος. 

«Απομακρύνεται διαρκώς από τα δυτικά ιδεώδη»

Την ίδια στιγμή, επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για έλλειψη επιθυμίας να συμπορευθεί με την Ευρώπη, υπερτονίζοντας τον ρόλο ευθύνης που πρέπει να αναλάβει το Βερολίνο υπό το φως αυτών των εξελίξεων. 

«Βιώνουμε έναν ηγέτη των ΗΠΑ, ο οποίος απομακρύνεται διαρκώς από τα ιδεώδη του δυτικού κόσμου» είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Zίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Δύση έγινε κατά ένα μέρος μικρότερη τις τελευταίες μέρες. Οι 7 μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει τις βασικές αρχές του δυτικού κόσμου – όχι με την γεωγραφική του σημασία – αλλά υπό την έννοια των κοινωνικών ιδεωδών όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης, αλλά κυρίως την ισχύος του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ισχυροτέρου», πρόσθεσε.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε σημαντικά θέματα δεν εναρμονίζεται πλέον με μας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να υπεραμυνθεί των ιδεωδών του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να συμβάλει, ώστε να καταστεί ισχυρότερη. Iδίως, πρέπει να σταματήσουμε να περιφρονούμε τους άλλους και να τους δασκαλεύουμε. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά», τόνισε o Γκάμπριελ.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, ώστε να είναι κανείς υπερήφανος για την Ευρώπη: πουθενά στον κόσμο δεν ζουν πιο δημοκρατικά, πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα πουθενά στον κόσμο. Η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της ίδιας», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε επόμενες δηλώσεις του, ωστόσο, ο Γερμανός πολιτικός επιχείρησε να μετριάσει την ένταση, εκφράζοντας την ελπίδα για επαναφορά των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον και Βερολίνου στην πρότερη κατάσταση, αφού εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ είναι σπουδαιότερες απ' ό,τι δείχνουν.

«Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας», είπε. «Αλλά η ιστορία των ΗΠΑ είναι μεγάλη και η χώρα σπουδαιότερη από ό,τι δείχνει η υπάρχουσα σύγκρουση και για αυτό νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε καλές σχέσεις στο μέλλον», συνέχισε ο Γκάμπριελ. «Σήμερα τα πράγματα έχουν αρχίσει να ευτελίζονται. Εκτιμώ ότι είναι ανάρμοστο που τώρα επικοινωνούμε με δηλώσεις που γίνονται κάτω από σκηνές σε φεστιβάλ μπύρας και μέσω Twitter», πρόσθεσε

Σουλτς: «Η καλύτερη απάντηση είναι μία ισχυρή Ευρώπη»

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι «ο καταστροφέας όλων των δυτικών αξιών» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπονομεύει την ειρηνική συνεργασία των κρατών η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή.

Αν και εκλογικός αντίπαλος της Μέρκελ, ο Σουλτς έχει υιοθετήσει κοινή στάση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «η καλύτερη απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ είναι μία ισχυρή Ευρώπη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή