Η «Oμάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πίσω από τις επιθέσεις σε υπουργείο Εργασίας και Eurobank

Η «Oμάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πίσω από τις επιθέσεις σε υπουργείο Εργασίας και Eurobank

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης τον Δεκέμβριο στο υπουργείο Εργασίας και το χτύπημα στην τράπεζα Eurobank τον Απρίλιο ανέλαβε με ανάρτηση σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η «Oμάδα Λαϊκών Αγωνιστών»

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη τον Νοέμβριο του 2015, για την βόμβα έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, αλλά και για τις επιθέσεις στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι τον Δεκέμβριο του 2013 και κατά της πρεσβείας του Ισραήλ, στη λεωφόρο Κηφισίας, έναν χρόνο αργότερα.

Τα δύο περιστατικά

Στην περίπτωση της απόπειρας στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε εντοπιστεί μέσα σε σακίδιο στην είσοδο, στην οδό Σταδίου 29. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστων στη 1.20 τα ξημερώματα στην Eφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα έδωσε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη της βόμβας. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών οι οποίοι απέκλεισαν την περιοχή. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε μέσα σε πλαστικό δοχείο χωρητικότητας περίπου πέντε λίτρων το οποίο είχε τοποθετηθεί στο σακίδιο που βρισκόταν στα κάγκελα εξωτερικά του υπουργείου. Αφότου παρήλθε το χρονικό όριο των 40 λεπτών οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν από τις τέσσερις τα ξημερώματα, κάνοντας χρήση ειδικού ρομπότ, για τη διάσπαση του αντικειμένου σε τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις. Η βόμβα δεν εξερράγη πιθανότατα λόγω αστοχίας υλικού.

Στην επίθεση κατά της Eurobank, οι δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου ωρολογιακό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη λίγο πριν από τις 22.40 της 19ης Απριλίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές φθορές στα γραφεία της τράπεζας, αλλά και στα παρακείμενα κτίρια. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr, δίνοντας χρονικό περιθώριο 35 λεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή