Ανάληψη ευθύνης για δύο «χτυπήματα» στην Αθήνα

Ανάληψη ευθύνης για δύο «χτυπήματα» στην Αθήνα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε με προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες την ευθύνη δύο τρομοκρατικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας: την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 και την έκρηξη μεγάλης ισχύος βόμβας σε κτίριο της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τον περασμένο Απρίλιο. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης έχει τίτλο «Καμία ανοχή σε όσους παζαρεύουν τις ζωές μας» και αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Eπαναλαμβάνοντας πρακτικές που εφάρμοζαν τρομοκρατικές οργανώσεις στο παρελθόν, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» ή παλαιότερα η «17 Νοέμβρη», ο συντάκτης του κειμένου επιχειρεί να αναλύσει την τρέχουσα χρονική συγκυρία με οικονομικούς όρους, σε αναζήτηση «νομιμοποίησης» για τις επιθέσεις κατά του υπουργείου Εργασίας και της τράπεζας Eurobank. Αντιθέτως, ωστόσο, ως προς τη συνήθη τακτική των τρομοκρατών, από το κείμενο απουσιάζουν αναφορές στο λεγόμενο «επιχειρησιακό» σκέλος της επίθεσης: το πώς δηλαδή κινήθηκαν και έδρασαν τα μέλη της οργάνωσης για να φέρουν σε πέρας την «αποστολή» τους.

Η προηγούμενη εμφάνιση της οργάνωσης ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 με την επίθεση με μεγάλης ισχύος βόμβα στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Προηγουμένως, η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη των ένοπλων επιθέσεων στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (Δεκέμβριος 2014), στην πρεσβεία του Ισραήλ (Φεβρουάριος του 2015) στο Ψυχικό. Η «παρθενική» εμφάνιση της «ΟΛΑ» ήταν με την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ., στη Λ. Συγγρού, τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στην «ΟΛΑ» μετείχαν αρχικά οι καταζητούμενοι –τότε– Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα και αναρχικοί – ληστές, που πρωταγωνίστησαν σε μπαράζ ληστειών σε τράπεζες κυρίως μεταξύ 2014 – 2016. Στο υπ. Εργασίας, οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάγκελο στο πεζοδρόμιο. Δεν πυροδοτήθηκε λόγω λάθους στη συνδεσμολογία. Αντιθέτως, η βόμβα στη Eurobank πυροδοτήθηκε και από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο κτίριο της τράπεζας και σε γύρω κτίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή