Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι αγορές της Ευρώπης

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι αγορές της Ευρώπης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα απαισιοδοξίας κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίασης, παρότι ενισχύθηκε αργότερα. Το κλίμα αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές οφειλόταν σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για το ενδεχόμενο να μη λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του ΔΝΤ, καθώς και για την προοπτική να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο. Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε και η ανησυχία για την έκβαση των εκλογών στη Βρετανία και τη σκληρή στάση της Βρετανής πρωθυπουργού για το Brexit.

Ετσι, ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,28%, όπως και ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης που έκλεισε με απώλειες 0,24% και ο Cac 40 της Γαλλίας με υποχώρηση 0,5%, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Μοναδική από τις ευρωπαϊκές αγορές που σημείωσε οριακή άνοδο ήταν η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη Ftse Mib να καταγράφει κέρδη 0,15%. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη της Ιταλίας κατά 3,4%. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 2%, καθώς αναλυτές της Deutsche Bank υποβάθμισαν τον κλάδο και προειδοποίησαν ότι είναι ο πιο ευάλωτος στις αναταράξεις της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Reuters η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια συναλλάγματος της Rabobank, επισήμανε πως «οι αγορές το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουν με ανησυχία την έκβαση των επικείμενων εκλογών και τον λαϊκισμό, και αυτό θα επιβαρύνει το ευρώ». Το ευρώ υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίασης κατά 0,2% στο 1,1136 δολ., καθώς είχε προηγηθεί δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι θα παραμείνουν τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ισπανία και στα γερμανικά κρατίδια.

Αντιστράφηκε, όμως, η πορεία του και το βράδυ έφτασε το 1,1180 δολ., καθώς το δολάριο είχε επανέλθει στην πτωτική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων εν μέσω ανησυχίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Από την αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντιστοίχως, έναντι των ασφαλών καταφυγίων του γιεν και του ελβετικού φράγκου. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας εξαιτίας απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή