Eπιθετικός Τραμπ, χαμηλοί τόνοι από Μέρκελ

Eπιθετικός Τραμπ, χαμηλοί τόνοι από Μέρκελ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν χθες, για τρίτη κατά σειράν ημέρα, οι διαξιφισμοί ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο, που απέκτησαν δραματική ένταση ύστερα από την έκκληση της Αγκελα Μέρκελ στους Ευρωπαίους «να πάρουν στα δικά τους χέρια τις τύχες τους» με φόντο την εκλογή Τραμπ και τη δρομολόγηση του Brexit.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε χθες, νωρίς νωρίς, τη μέρα του με μια επιθετική απάντηση στη Γερμανίδα καγκελάριο, επιλέγοντας την προσφιλή του διπλωματική οδό, το Twitter. «Εχουμε τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, που πληρώνει πολύ λιγότερα από ό,τι θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ και τον στρατό. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτά θα αλλάξουν», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια περίπου ώρα, η Αγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να χαμηλώσει την ένταση. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε αρκετές φορές τη σημασία που αποδίδει στον διατλαντικό δεσμό. Αφού τόνισε τη σημασία των σχέσεων της χώρας της με την Ινδία, έσπευσε να σημειώσει ότι αυτές «δεν αντιστρατεύονται οποιεσδήποτε άλλες σχέσεις και οπωσδήποτε όχι τους διατλαντικούς δεσμούς, που ήταν ιστορικά πολύ σημαντικοί για εμάς και θα παραμείνουν τέτοιοι στο μέλλον».

Σε οξύτερους τόνους, ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «καταστροφέα των δυτικών αξιών», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Τόμας Οπερμαν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «βλέπει τη Γερμανία ως πολιτικό αντίπαλο».

Υπαινιγμοί Γκάμπριελ

Σε κάπως διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αφήνοντας υπαινιγμούς όχι μόνο εναντίον του Τραμπ, αλλά και εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου. Αφού αναγνώρισε πως οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρχαιότερες και μεγαλύτερες από την τρέχουσα διένεξη», για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι είναι αδόκιμο να επικοινωνούμε μεταξύ γιορτής μπίρας και Twitter». Η Αγκελα Μέρκελ εκφώνησε την πολύκροτη ομιλία της την Κυριακή, σε συγκέντρωση των Βαυαρών συμμάχων της, που συνοδευόταν από γιορτή μπίρας, στο Μόναχο. Πολιτικοί αναλυτές συνέδεαν την αποστασιοποίηση Γκάμπριελ με τις ανάγκες του γερμανικού προεκλογικού αγώνα και τις ενδεχόμενες μετεκλογικές φιλοδοξίες του.

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και η χθεσινή απάντηση του Λονδίνου στην Αγκελα Μέρκελ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί να συνδιαμορφώσει με τους ηγέτες της Ε.Ε. μια «βαθιά και ειδική σχέση», επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά ότι η χώρα της «φεύγει από την Ε.Ε., αλλά όχι και από την Ευρώπη». Η κ. Μέι τόνισε ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η συνεργασία της Βρετανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας, όπου η χώρα της προφανώς έχει αυξημένο ειδικό βάρος. Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει ότι υπάρχουν κύκλοι στην Ε.Ε. που επιθυμούν «να τιμωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιλογή του Brexit» και να επαναλάβει ότι, για την κυβέρνησή της, το να μην υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες θα είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Το Παρίσι

Η έκκληση της κ. Μέρκελ για ενότητα της Ε.Ε. και χειραφέτησή της από την Αμερική του Τραμπ και τη Βρετανία του Brexit έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και στην απέναντι πλευρά του Ρήνου. Στο Παρίσι, πολλοί εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την τολμηρή τοποθέτηση εάν δεν είχε προηγηθεί η νίκη του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Θεωρούν δε ότι η Αγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα στους πιο συντηρητικούς κύκλους της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας ότι πρέπει να ετοιμάζονται για κάποιο συμβιβασμό με τη Γαλλία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης (πιθανόν, μετά τις γερμανικές εκλογές) προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο, που κινδυνεύει από τις πολιτικές του Τραμπ και τον ακρωτηριασμό του Brexit. Χαρακτηριστικό είναι και το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Monde, που καλεί τον Εμανουέλ Μακρόν να ανταποκριθεί στην έκκληση Μέρκελ, αποφεύγοντας τον πειρασμό μιας νεογκωλικής εξωτερικής πολιτικής «ελεύθερου καβαλάρη». Τέλος, την υποστήριξη της Ιταλίας στη θέση της Μέρκελ ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις τύχες της στα δικά της χέρια, εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή