Σήμερα οι προσφορές για σήματα, συμμετοχές και ακίνητα του ΔΟΛ

Σήμερα οι προσφορές για σήματα, συμμετοχές και ακίνητα του ΔΟΛ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα κληρώνει για τον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) καθώς μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους στον ειδικό εκκαθαριστή σε σφραγισμένους φακέλους. Λίγα λεπτά αργότερα, παρουσία συμβολαιογράφου, θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές και νικητής θα αναδειχθεί αυτός που προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα κατατεθούν τουλάχιστον τρεις προσφορές, μεταξύ αυτών και εταιρείας συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη, καθώς το πρόβλημα που ανέκυψε με την εγγυητική επιστολή ξεπεράστηκε μέσω της κατάθεσης τραπεζικής επιταγής (κατά πληροφορίες της HSBC). Ετσι, δεν τίθεται ζήτημα αναβολής ή μετάθεσης της διαδικασίας, κάτι για το οποίο φαίνεται ότι πίεσαν κύκλοι της κυβέρνησης όταν προέκυψε το ζήτημα της εμπλοκής με την εγγυητική.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές μπορούν να κατατεθούν για δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ: α) το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και β) τα εμπορικά σήματα (Τα Νέα, Το Βήμα, Βήμα FM, in.gr κ.ά.), τις συμμετοχές (Τηλέτυπος κλπ.), απαιτήσεις και εξοπλισμό (μηχανήματα, έπιπλα).

Σημειώνεται ότι από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των ακινήτων και των εμπορικών σημάτων, συμμετοχών κλπ. το 65% θα διατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες, το 25% για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς εργαζομένους και το υπόλοιπο 10% για την εξόφληση των λοιπών πιστωτών. Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το ποιο θα είναι το μέλλον της «Πήγασος Εκδοτική» (συμφερόντων Φ. Μπόμπολα).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή έγινε γνωστό «ξαφνικά» χθες το πρωί και μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ήταν γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα, καθώς γνώριζαν τους όρους της προκήρυξης που ανέφεραν ότι η εγγυητική επιστολή που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προέρχεται από τράπεζα που βρίσκεται σε χώρα-μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η επιστολή που προσκόμισε αρχικά ο Ιβάν Σαββίδης προερχόταν από κυπριακή τράπεζα και δεν έγινε δεκτή, καθώς η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Αυτό, πάντως, που φέρεται να ενόχλησε περισσότερο την πλευρά Ιβάν Σαββίδη δεν είναι ο παραπάνω όρος, αλλά το γεγονός ότι βάσει της προκήρυξης ζητείται η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ισόποσης με το προσφερόμενο τίμημα. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση, η πλευρά Σαββίδη φοβήθηκε τη διαρροή πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα σχετικά με το τίμημα που προτίθεται να προσφέρει. Τονίζουν δε ότι ο παραπάνω όρος αποτελεί «παγκόσμια πατέντα», υποστηρίζοντας ότι η συνήθης πρακτική προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι να ζητείται εγγυητική επιστολή για μέρος του τιμήματος και να καταθέτει το συνολικό ποσό ο επενδυτής, όταν και εάν κατακυρωθεί σε αυτόν ο διαγωνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή