Σούπερ αντιβιοτικό κατά του εντερόκοκκου

Σούπερ αντιβιοτικό κατά του εντερόκοκκου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιβιοτικό νέας γενιάς, ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα από τα πιο ανθεκτικά και επικίνδυνα βακτήρια σε παγκόσμια κλίμακα σχεδίασαν Αμερικανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Η ερευνητική ομάδα υπό τον βιοχημικό Ντέιλ Μπόγκερ τροποποίησε το μόριο του γνωστού αντιβιοτικού βανκομυκίνη (vancomycin), αυξάνοντας τη δραστικότητά του κατά χίλιες φορές, όπως αναφέρει η επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως δήλωσε ο δρ Μπόγκερ στο BBC, οι καινοτομίες που εισήγαγε η ερευνητική ομάδα καθιστούν το τροποποιημένο μόριο της βανκομυκίνης ικανό να επιτίθεται στα βακτήρια με τρεις διαφορετικούς τρόπους, μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα έχει απευθύνει εδώ και αρκετό καιρό προειδοποιήσεις ότι πλησιάζουμε στα πρόθυρα μιας «μετα-αντιβιοτικής εποχής», καθώς αρκετά βακτήρια έχουν αναπτύξει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντίστασης στα υπάρχοντα φάρμακα. Ενα από τα πιο ανθεκτικά βακτήρια είναι ο εντερόκοκκος (VRE), που αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Το εν λόγω βακτήριο ενοχοποιείται για πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς μολύνει τραύματα ή το αίμα των ασθενών, συχνά με μοιραία αποτελέσματα. Η συνήθης βανκομυκίνη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το βακτήριο.

Αντίθετα, το τροποποιημένο μόριο της ομάδας του δρος Μπόγκερ αποδείχθηκε αποτελεσματικότατο εναντίον του εντερόκοκκου σε εργαστηριακές δοκιμές, καθώς έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα τοιχώματα των κυττάρων του. Απομένει, ωστόσο, να περάσει από κλινικές δοκιμασίες, πρώτα με πειραματόζωα και μετά με ανθρώπους. Το Ινστιτούτο Scripps φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο των δοκιμών και να έχει λάβει τη σχετική άδεια ώστε το νέο φάρμακο να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός πέντε χρόνων.

«Πρόκειται για τεράστιας σημασίας εξέλιξη», εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Νάιτζελ Μπράουν. «Η βανκομυκίνη είναι αντιβιοτικό ύστατης καταφυγής απέναντι σε ορισμένες από τις σοβαρότερες λοιμώξεις. Εύλογα ανησυχούσαμε για την αύξηση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων απέναντί της, τώρα όμως φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή