Αυξημένα μέτρα ελέγχου στη Βουλή μετά την επίθεση

Αυξημένα μέτρα ελέγχου στη Βουλή μετά την επίθεση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ελέγχου αλληλογραφίας στη Βουλή, μετά τη δολοφονική επίθεση με παγιδευμένο δέμα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Τονίζεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα το αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένου και του αστυνομικού προσωπικού, το οποίο διατίθεται για τη συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (ειδικές υπηρεσίες), να παραμένει σε ετοιμότητα έχοντας υπόψη του το χειρότερο σενάριο που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει», είναι η σαφής και ρητή εντολή που δόθηκε και εγγράφως, παράλληλα με την επικαιροποίηση των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων, αλλά και τη συμπερίληψη επιπρόσθετων.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις», είναι η κρίσιμη επισήμανση που επαναλαμβάνεται δύο φορές σε έγγραφο με τον χαρακτηρισμό «Εμπιστευτικό» που διανεμήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωπικό όλων των γραφείων του Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία

Κύρια χαρακτηριστικά των αυξημένων μέτρων που λαμβάνονται είναι: Πρώτον, η απόφαση ώστε να υπάρχει ανάληψη προσωπικής ευθύνης για τους ελέγχους και, δεύτερον, η διενέργεια διπλών ελέγχων της εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Ως προς το πρώτο, ο αστυνομικός που θα διενεργεί τον έλεγχο και στον βαθμό που αυτό θα διαπιστώνεται ότι είναι ασφαλές, θα θέτει επί του φακέλου ή του δέματος σφραγίδα με την ένδειξη «Ελέγχθηκε», καθώς και την υπογραφή του. Αυτό το μέτρο θα ισχύει και για την αλληλογραφία η οποία φθάνει στη Βουλή (είτε στο κεντρικό μέγαρο είτε στα περιφερειακά κτίρια) μέσω ιδιωτικών ταχυδρομείων, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε πλέον αφενός να απαγορεύεται η είσοδος υπαλλήλων courier εντός των κτιρίων του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διανείμουν αλληλογραφία, και αφετέρου να προσέρχεται ο υπάλληλος του γραφείου για το οποίο προορίζεται το δέμα ή ο φάκελος, προκειμένου να το παραλάβει εκείνος και αφού γίνει ξανά, παρουσία του, νέος έλεγχος.

Ως προς το δεύτερο και αναφορικά με τη μέσω ΕΛΤΑ αλληλογραφία, σημειώνεται ότι: 1) Πέραν της πρωινής, κάθε ημέρα διαδικασίας ελέγχου, θα διενεργείται και ένας δεύτερος έλεγχος το μεσημέρι. 2) Ο έλεγχος θα γίνεται από μεικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συνοδών αστυνομικών σκύλων, καθώς και από το μηχάνημα X-Ray.

Ανάλογες αυστηρές διαδικασίες τήρησης αρχείου δόθηκαν και για τις περιπτώσεις που υπηρεσίες εκτός Βουλής αιτούνται έλεγχο αλληλογραφίας-δεμάτων κ.λπ. από τα μηχανήματα ελέγχου τα οποία βρίσκονται στους χώρους του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, υπογραμμίζεται αυτό το οποίο βάσει κανονισμού (θα πρέπει να) ίσχυε από καιρό, ότι δηλαδή για τους συγκεκριμένους ελέγχους και πριν αυτοί διενεργηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται οι επικεφαλής και να δίνουν τη σχετική άδεια. Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πέταξαν φέιγ βολάν με υβριστικό περιεχόμενο έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η κατάσταση της υγείας του εξελισσόταν έως χθες αργά το απόγευμα ομαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή