Στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού εισέρχονται οι ΕΠΑ

Στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού εισέρχονται οι ΕΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την είσοδό της και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται η ΕΠΑ Αττικής, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης. Και οι δύο εταιρείες έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους, συμπεριλαμβάνοντας και τη δραστηριότητα προμηθευτή ρεύματος, ενώ η ΕΠΑ Αττικής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας την περασμένη Παρασκευή αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμηθευτή ισχύος 400 MW. Πηγές της ΕΠΑ Αττικής τονίζουν στην «Κ» ότι η στρατηγική της εταιρείας για είσοδο στη λιανική ρεύματος θα στηριχθεί σε πρώτη φάση στο υφιστάμενο πελατολόγιο των 330.000 οικιακών καταναλωτών και 6.500 επαγγελματιών στο φυσικό αέριο στους οποίους θα διατεθούν συνδυαστικά «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου. Η εταιρεία αναμένει την έγκριση της άδειας από τη ΡΑΕ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί περί τον Σεπτέμβριο, για να προετοιμάσει στη συνέχεια τα «πακέτα» με στόχο να βγει στην αγορά με την έναρξη του νέου έτους που απελευθερώνονται και οι πελάτες χαμηλής τάσης.

Στρατηγικό πλεονέκτημα της ΕΠΑ Αττικής, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, είναι η σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους πελάτες της στην αγορά φυσικού αερίου.Τονίζουν επίσης τη δυνατότητα της εταιρείας να αναπτύξει ένα πιο ανταγωνιστικό πορτφόλιο καυσίμου από 1/1/2018 που αποδεσμεύεται πλήρως από την αποκλειστική προμήθεια καυσίμου από τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές. Πηγές της εταιρείας, πάντως, δεν αποκλείουν σε δεύτερη φάση να εξετάσουν και στρατηγικές συνεργασίες με άλλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, την «πόρτα» της ΕΠΑ Αττικής για συνεργασία έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Η διοίκηση της EΠΑ Αττικής, ωστόσο, που ελέγχεται από τη Shell, αποφάσισε να εισέλθει αυτόνομα στη λιανική ρεύματος.

Tην είσοδό της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έχει προαναγγείλει και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας στρατηγικές συνεργασίας με άλλες εταιρείες του κλάδου. Και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης προσβλέπει στην αξιοποίηση των 340.000 οικιακών πελατών της και 8.000 επαγγελματιών αλλά και στην εμπειρία του μετόχου της, της ιταλικής ΕΝΙ, που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον ηλεκτρισμό, εξυπηρετώντας περισσότερους από 9 εκατ. καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη.

Η στροφή των ΕΠΑ στον ηλεκτρισμό είναι κυρίως αποτέλεσμα της κατάργησης του μονοπωλίου που είχαν διασφαλίσει από το 2000 και για 30 χρόνια στη λιανική του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Οι ΕΠΑ έχουν χάσει ήδη μερίδια στην αγορά των επαγγελματιών που έχει ανοίξει ήδη και από 1.1.2018 θα δεχθούν ανταγωνισμό και στους οικιακούς καταναλωτές. Σε αντιστάθμιση των απωλειών στο φυσικό αέριο επιδιώκουν μερίδια από την αγορά ηλεκτρισμού, το 50% της οποίας με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2019 να περάσει σε ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή