Γουάτσα: «Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα οικονομική απελευθέρωση»

Γουάτσα: «Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα οικονομική απελευθέρωση»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που χρειάζεστε είναι μια οικονομική απελευθέρωση», συνέστησε ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax Πρεμ Γουάτσα, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο Dialogues2, που διοργανώθηκε από τον όμιλο της Eurolife. «Oταν μια χώρα είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει θαύματα», δήλωσε με έμφαση, αλλά η επιχειρηματικότητα δεν συμβαδίζει με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. «Αν καταργηθούν, τότε θα αρχίσουν να εισρέουν κεφάλαια στη χώρα», εκτίμησε.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε με ανθρώπους από τον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο, μέσω ερωτήσεων που απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρεμ Γουάτσα αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ποσοτική χαλάρωση, η ένταξη στην οποία είναι, κατά τον ίδιο, προτεραιότητα για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας και τη μείωση των επιτοκίων. «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και όταν ωριμάζουν οι ομολογιακές εκδόσεις της δεν μπορεί να στραφεί και πάλι στις αγορές ομολόγων για την επαναχρηματοδότηση του δανεισμού της», σημείωσε ο κ. Γουάτσα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, η οποία ενώ το 2011 είχε επιτόκια δανεισμού 14% και έχασε το 15% του ΑΕΠ της, σήμερα δανείζεται με κόστος χαμηλότερο του 1%.

«Οταν αυτό αλλάξει, θα έχετε τον έλεγχο της τύχης σας και πάλι», κατέληξε ο διεθνούς φήμης επιχειρηματίας, ο οποίος εκτός από την εξαγορά της Eurolife έχει επενδύσει στην Eurobank, στην Grivalia, στον όμιλο Μυτιληναίου και στα Praktiker. Με δεδομένο ότι παράγοντες αστάθειας όπως ήταν στο παρελθόν η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη έχουν αποκλειστεί διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ο επικεφαλής της Fairfax παρατήρησε ότι «τα προβλήματα της χώρας είναι εσωτερικά» και παρέπεμψε στην περίπτωση της Κύπρου που κατάφερε να τα λύσει και να προσελκύσει κεφάλαια.

Η Eurolife αποτελεί μία από τις βασικές επενδυτικές δραστηριότητες του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου το 2016, για το οποίο κατέβαλε 325 εκατ. ευρώ. Η επιλογή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα και είναι συμβατή και με το επενδυτικό προφίλ του ομίλου Fairfax, που ελέγχει 24 ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς ομίλους παγκοσμίως. Ως μακροπρόθεσμος επενδυτής επί 32 συνεχή χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε καμία πώληση ασφαλιστικής εταιρείας που έχει εξαγοράσει μέχρι σήμερα, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Γουάτσα, «προσπαθούμε να αναπτυχθούμε σε βάθος χρόνου και δεν κερδοσκοπούμε». Αναφερόμενος στη στρατηγική του ομίλου, που εκπορεύεται από την έδρα του στο Τορόντο, αλλά ασκείται αποκεντρωμένα από τις τοπικές διοικήσεις των εταιρειών που ελέγχει, ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου επέμεινε στη σημασία που έχει το μάνατζμεντ για την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κεντρικά του ομίλου εργάζονται 35 στελέχη που ελέγχουν 22.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και οι οποίοι λειτουργούν αποκεντρωμένα. «Αν στην αγορά ακινήτων τα τρία πράγματα που πρέπει να εξετάσεις είναι η τοποθεσία, η τοποθεσία και η τοποθεσία, στην ασφαλιστική αγορά έχεις τη διοίκηση, τη διοίκηση και τη διοίκηση», κατέληξε ο κ. Γουάτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή