Γκράφιτι και λαμαρίνες

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 27.05.17 δημοσιεύθηκε άρθρο που αφορά τις ξεναγήσεις στα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας. Τα κτίρια αυτά, με τα εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής που τα συνθέτουν, αποτελούν πραγματικά ένα κόσμημα για την πόλη της Αθήνας.  Δυστυχώς ο όρος «κόσμημα» δεν μπορεί να αποδοθεί τουλάχιστον σήμερα για το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πριν από δύο περίπου χρόνια το κτίριο αυτό συντηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πράγματι απέκτησε μια εικόνα καταπληκτική. Την εικόνα αυτή οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας προσπάθησαν να προστατεύσουν από τη μάστιγα της πόλης που λέγεται γκράφιτι. Με ποιον τρόπο; Απλούστατα καλύπτοντας τον περίγυρο του κτιρίου με λαμαρίνες (αν είναι δυνατόν). Σε μικρό χρονικό διάστημα οι λαμαρίνες υπέστησαν την επίθεση του γκράφιτι, οπότε οι υπεύθυνοι είχαν και υλοποίησαν μια νέα «καταπληκτική» ιδέα. Εβαψαν τις λαμαρίνες σε μια απόχρωση της ώχρας ώστε να προσεγγίζεται η απόχρωση του πορόλιθου του κτιρίου και έτσι να διασκεδάζεται κάπως η ασχήμια της λαμαρίνας. Υστερα από ένα μικρό διάστημα η ώχρα καλύφθηκε από νέα γκράφιτι και κανένας δεν ασχολείται να τα σβήσει.

Το αποτέλεσμα λοιπόν της εμφάνισης του κτιρίου της Ακαδημίας έτσι όπως είναι σήμερα κόσμημα για την πόλη δεν είναι. Θα έλεγα ότι είναι ντροπή. Ας ελπίσουμε σε δραστηριοποίηση των αρμοδίων ώστε το κτίριο να κοσμεί πραγματικά την πόλη μας.

Γεωργιος Κοτταρινος, Χημικός βιομηχανίας, Παγκράτι

Ενας «σερίφης» για την Υπάτη

Κύριε διευθυντά

Τελικά, ύστερα από όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έκαναν η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Δήμος Λαμιέων για να μην καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης, όπως έλεγαν οι φήμες από χρόνια τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 (ΦΕΚ 14Α/9-2-2017) με θέμα: «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» καταργεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης και διατηρεί ως πλησιέστερο προς την Υπάτη το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε απόσταση αναπνοής και έναν αστυνομικό σταθμό και στη Μακρακώμη.

Εκτός από τη γενικότερη κριτική για ένα νόμο που καταργεί αστυνομικά τμήματα σε μια εποχή που έχουμε έξαρση παραβατικών πράξεων, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας τα όσα ορίζει αυτός ο νόμος είναι τελείως παράλογα.

Οι δημοτικές ενότητες Υπάτης και Λιανοκλαδίου με πληθυσμό 10.000 κατοίκων, με έκταση 341.000 στρ. και με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των χωριών, μένουν χωρίς αστυνομικό τμήμα και θα πρέπει να καλύπτονται από τη Λαμία! Εντούτοις, διατηρείται το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας και σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από εκεί θα υπάρχει και ο Αστυνομικός Σταθμός Μακρακώμης!

Ολα αυτά δείχνουν ότι η κατανομή των αστυνομικών τμημάτων δεν έγινε με ορθολογικά κριτήρια, αλλά ανάλογα με τις πιέσεις που άσκησαν οι τοπικοί παράγοντες.

Εμείς δεν κινητοποιηθήκαμε γιατί πιστεύαμε αφελώς στη λογική.

Τώρα τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης; Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η «Υπάτη του Δήμου Λαμιέων» θα είναι μία από τις 27 κωμοπόλεις της χώρας όπου θα τοποθετηθεί ένας «τοπικός αστυνόμος» με βαθμό ανθυπαστυνόμου ή αρχιφύλακα, ένας νεοφανής θεσμός που τον έχουν διακωμωδήσει ως «σερίφη», αφού καλείται ένας άνθρωπος να αστυνομεύσει μια αχανή έκταση ενός μεγάλου πρώην δήμου!

Θανασης Αδαμος, Φαρμακοποιός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή