Βρετανία: Επίμονο «όχι» της Μέι για παρουσία στο ντιμπέιτ – Κόρμπιν: Δείγμα αδυναμίας η άρνηση της

Βρετανία: Επίμονο «όχι» της Μέι για παρουσία στο ντιμπέιτ – Κόρμπιν: Δείγμα αδυναμίας η άρνηση της

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει στην απόφασή της να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί απόψε Τετάρτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, παρά την απόφαση του βασικού αντιπάλου της, επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να παραστεί τελικά στην τηλεμαχία μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων – δηλαδή των Συντηρητικών, των Φιλελευθέρων, του Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP), των Πρασίνων, του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος – εν όψει των βρετανικών εθνικών εκλογών της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

Ο Κόρμπιν αρχικά είχε αρνηθεί να λάβει μέρος, χωρίς την παρουσία της ίδιας της Μέι στο ντιμπέιτ. Οι Βρετανοί Συντηρητικοί θα εκπροσωπηθούν από την υπουργό Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ. 

Ερωτηθείσα για την απουσία της από την τηλεμαχία του BBC και για το εάν φοβάται να αντιμετωπίσει τον Κόρμπιν, η Μέι υποστήριξε ότι δε χρειάζεται να παρευρεθεί εφόσον «απαντά σε ερωτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα», καθώς είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να λαμβάνει ερωτήματα από τους ψηφοφόρους.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, ωστόσο την κατηγόρησε για προσπάθεια να «κρατήσει τους ψηφοφόρους στο σκοτάδι». «Η Τερέζα Μέι προκήρυξε εκλογές και τώρα δεν εμφανίζεται καν για να συζητήσει τα ζητήματα που υπάρχουν», τόνισε ο ίδιος.

Μετά την αλλαγή της απόφασής του, ο αρχηγός των Βρετανών Εργατικών επέκρινε τους Συντηρητικούς για μία «ενορχηστρωμένη αποστασιοποιημένη εκστρατεία». «Η άρνησή της στο να παρευρεθεί μαζί μου απόψε στο Κέιμπριτζ αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της αδυναμίας της Τερέζα Μέι, όχι της δύναμής της», σημείωσε ο Κόρμπιν.

Προς απάντησή του η Μέι σχολίασε ότι ο Κόρμπιν φέρεται να επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στον αριθμό τηλεοπτικών εμφανίσεων που κάνει και θα έπρεπε να δώσει περισσότερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Μόνο μία δημοσκόπηση μετράει»

Την ίδια στιγμή,  η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να έχει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Ωστόσο, πιθανόν είναι να συρρικνωθεί αυτή η διαφορά σε επικείμενη δημοσκόπηση καθώς η συγκεκριμένη πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα, με τη δημοσιοποίησή της να καθυστέρησε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. 

Όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης, αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει έδρες, η Μέι απάντησε: «Μόνο μια δημοσκόπηση μετράει και αυτή θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου». «Όσον αφορά αυτή τη δημοσκόπηση, ο λαός έχει μια πολύ σαφή επιλογή, αυτή η επιλογή είναι το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ποιος θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ποιος έχει το σχέδιο για να το πράξει αυτό και την αποφασιστικότητα να πετύχει την καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή