Θ. Φέσσας: Ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις αντί περικοπών και αυξήσεων φόρων

Θ. Φέσσας: Ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις αντί περικοπών και αυξήσεων φόρων

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε αξιόλογη επένδυση αποτελεί εθνικό στόχο. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, που φέτος συνέπεσε με τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας. Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φέσσας απέδωσε φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «πολιτικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας», όπως είπε και καλωσορίζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings ως «έναν εμπνευσμένο επενδυτή, υποστηρικτή της Ελλάδας», ανέδειξε με την ομιλία του ως κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη. «Το μέσο για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, προϋπόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις και κινητήρια δύναμη ένα σύγχρονο αξιακό σύστημα», είπε. «Ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων. Οχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα», τόνισε ο κ. Φέσσας και με έμφαση σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Ας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ετσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες», σημείωσε.

Η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση, όπως οριοθετήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είναι «η ανάπτυξη της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ατμομηχανή την ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιλογή άξιων, ακέραιων και ικανών ανθρώπων σε κάθε θέση ευθύνης και η συνολική αλλαγή νοοτροπίας». Ο κ. Φέσσας αναγνώρισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, με σημαντικότερο την προβληματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. «Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls, και “κόκκινα” δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις», τόνισε. Ως προς τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Φέσσας εμφανίστηκε αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον. «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν στην Ελλάδα επειδή απλώς θα κλείσει η αξιολόγηση, ή θα ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος. Οι επενδύσεις θα έρθουν από όσους πεισθούν ότι η Ελλάδα προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες και είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», είπε ο κ. Φέσσας και εμφάνισε τη βιομηχανία, την εκπαίδευση, την υγεία και την ψηφιακή οικονομία ως κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Αυτή είναι και η άποψη του κ. Γουάτσα, ο οποίος στηρίζει επενδυτικά την Ελλάδα. «Για να προχωρήσετε χρειάζεται οικονομική ελευθερία. Φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές που θα δημιουργήσουν δουλειές. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται για τις υποδομές και την παιδεία, αλλά οι επιχειρήσεις δημιουργούν δουλειές», είπε ο επικεφαλής της Fairfax. Ο κ. Γουάτσα συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έκανε –όπως είπε– όλα όσα η τρόικα ήθελε να γίνουν, αν και ήταν σκληρά. Σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση για να φύγει η αβεβαιότητα, πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να φύγουν τα capital controls και τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE. «H χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αναγκάζεται να πάει στους επίσημους δανειστές. Αν κάνετε τα παραπάνω, θα βγείτε στις αγορές και θα αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας».

Πρωτοβουλία του ΣΕΒ

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Φέσσας ανακοίνωσε πρωτοβουλία του ΣΕΒ με τη συνδρομή διεθνών συμβούλων για τον εντοπισμό μεγάλων επενδυτικών έργων δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος και την ταχύτερη δυνατή υλοποίησή τους σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και την πραγματοποίηση διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου. Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και στο πολιτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και τη μικροπολιτική. «Η διαχείριση της κρίσης έχει κοστίσει πακτωλό χρημάτων, χρόνο, αξιοπιστία και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Διάφορες ιδεοληπτικές νοοτροπίες που ταλανίζουν και διχάζουν την κοινωνία επί δεκαετίες, παραμένουν στο προσκήνιο και διαμορφώνουν επιλογές, συμπεριφορές και κρίσιμες αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στα μέλη του Συνδέσμου στην κλειστή πρωινή συνεδρίαση, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «η ιστορία των 110 χρόνων του ΣΕΒ είναι παρακαταθήκη ευθύνης και ελπίδας για το μέλλον» και συμπλήρωσε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Στην πρωινή συνεδρίαση μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα έχει μια σφραγίδα αξιοπιστίας εντός και εκτός των συνόρων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αδυναμία της να πετύχει τον βασικό στόχο: τη συνολική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή