Προς καταγγελία δανείου 80 εκατ. της «Πήγασος» από τις τράπεζες

Προς καταγγελία δανείου 80 εκατ. της «Πήγασος» από τις τράπεζες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαδικασία καταγγελίας του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου προς την εταιρεία «Πήγασος», συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, προχωρούν οι πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, χθες επιδόθηκε από τις τράπεζες εξώδικο με το οποίο αναγγέλλεται η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ίδια εξώδικη επιστολή οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές από την αγορά, φέρεται να χρησιμοποιούν αρκετά σκληρή γλώσσα ειδικά για το ζήτημα της πρόσφατης εξωχρηματιστηριακής πώλησης του 19,63% της «Τηλέτυπος» (Mega) από την «Πήγασος» στον Ιβάν Σαββίδη και ζητούν να τους δοθεί και το υπόλοιπο 25% του τιμήματος από την παραπάνω συναλλαγή. Υπενθυμίζεται πως από τα 5 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισέπραξε ο Φ. Μπόμπολας από την πώληση του 19,63% του Mega, έδωσε στις τράπεζες το 75%.

Η «Πήγασος» –εκδίδει τις εφημερίδες «Εθνος», «Εθνος της Κυριακής», «Ημερησία», Goal News, τα περιοδικά Elle, Car & Driver, Moto and Rider, Cook Book, Chronos Oro, Homme, Travel Book, «Σινεμά», Sporty Jr, «Αστρα & Οραμα» και διαθέτει 13 ιστοσελίδες (life.gr, ethnos.gr, imerisia.gr κ.ά.)– και βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2016, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στα -172,4 εκατ. ευρώ! Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται στα 242,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12,3 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, 153,4 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και 63,7 εκατ. ευρώ είναι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 η «Πήγασος» απασχολούσε 722 άτομα.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολύμηνες συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σημειώνουν ότι η επίδοση του σχετικού εξωδίκου αποτελεί την εκκίνηση της διαδικασίας καταγγελίας, που πλέον αποτελεί βήμα χωρίς επιστροφή. Μετά την καταγγελία της σύμβασης θα οριστεί ειδικός εκκαθαριστής και η «Πήγασος» θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΟΛ.

Οπως έγραψε χθες η «Κ», οι τράπεζες υιοθετούν πιο επιθετική στάση για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων –επιχειρήσεων και νοικοκυριών– και θα προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα στην καταγγελία δανειακών συμβάσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, φτάνοντας μέχρι το τελικό βήμα του πλειστηριασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή