Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα έντονης τουρκικής προκλητικότητας πάνω από το Αιγαίο ήταν η χθεσινή, καθώς καταγράφηκαν τέσσερις υπερπτήσεις, ισάριθμες εικονικές αερομαχίες και δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις. Για περίπου 3,5 ώρες πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου εκτυλίσσεται η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα ’17», βρέθηκαν στον αέρα 10 τουρκικά και 10 ελληνικά μαχητικά F-16. Μία από τις παραβιάσεις κατέληξε στις 11.59 σε υπερπτήση (σε ύψος 29.000 ποδιών) τεσσάρων τουρκικών μαχητικών των νησίδων Καλόγεροι, που βρίσκονται στα δυτικά της Χίου. Από τις 09.30 το πρωί σημειώνονταν εμπλοκές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγράφηκε στα βόρεια της Χίου στις 09.30 ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τον Αραξο. Στις 11.20 δύο τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν με ζεύγος ελληνικών του ιδίου τύπου που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο και μισή ώρα αργότερα, στις 11.50, ακολούθησε μια ανάλογη εικονική αερομαχία με αεροσκάφη από την Αγχίαλο στα δυτικά της Χίου. Η τέταρτη εμπλοκή καταγράφηκε στα βορειοδυτικά της Λέσβου, ανάμεσα σε τέσσερα τουρκικά F-16 και δύο από τα ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από Αγχίαλο.

Εκτός από τα 10 τουρκικά F-16 που κινούνταν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή πετούσε και αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235, το οποίο αναχαιτίστηκε αρκετές φορές από τα ελληνικά F-16, ωστόσο επέστρεφε κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας την ίδια πορεία. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην επιφάνεια του Βορείου Αιγαίου σχεδόν το σύνολο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίδα ’17», η οποία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με τον ελλιμενισμό πλοίων σε διάφορα λιμάνια της περιοχής. Κεντρικό λιμάνι είναι εκείνο της Αλεξανδρούπολης, όπου αύριο και μεθαύριο θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», το οποίο αποτελεί και το σύνθημα του ΓΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου εκδηλώσεις έχουν να διοργανωθούν από το 2008, όταν και πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά η Ναυτική Εβδομάδα.

Από το ΓΕΝ έχει τονιστεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνονται, μεταξύ άλλων, προκειμένου να δοθεί ο τόνος της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο βόρειο κομμάτι του αρχιπελάγους, ως εκ τούτου και οι τουρκικές παρενοχλήσεις γίνονται αντιληπτές εντός του συγκεκριμένου πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογη τουρκική κινητικότητα σημειωνόταν λόγω της ναυτικής άσκησης της γείτονος με την κωδική ονομασία «Deniz Kurdu ’17».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή