Νίκος Αναστασιάδης: «Αποφάσεις με μόνο κριτήριο το εθνικό καλό»

Νίκος Αναστασιάδης: «Αποφάσεις με μόνο κριτήριο το εθνικό καλό»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου, η Ελλάδα και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο Ελληνισμός σήμερα αποχαιρετίζει έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, έναν σπουδαίο Ελληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας», ήταν οι πρώτες φράσεις που εκφώνησε με εμφανή συγκίνηση στον επικήδειο λόγο του ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για τον πολιτικό άνδρα, αλλά και τον φίλο που τον τίμησε, όπως σημείωσε, «με την ανιδιοτελή φιλία του».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για «εξέχουσα προσωπικότητα» μιας γενιάς που βίωσε και ζυμώθηκε μέσ’ από πολέμους, τον Εμφύλιο και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που «αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση τις θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας». Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Αναστασιάδης στην αδιαφορία του πρώην πρωθυπουργού για το πολιτικό κόστος, γιατί, όπως είπε, «είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσ’ από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία». Υπογράμμισε δε ότι οι πολιτικές του κρίνονταν συχνά ως «αντιλαϊκές», αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει πολλά δεινά που αντιμετώπισε στη συνέχεια η Ελλάδα.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στο Κυπριακό και στο «πάθος» με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε κάθε προσπάθεια λύσης «που θα απάλλασσε την πατρίδα μου από το άγος της κατοχής με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης». Συνέδεσε, εξάλλου, την παρουσία του στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη με την αναγνώριση και την αγάπη που τρέφει ο κυπριακός Ελληνισμός στο πρόσωπό του και διαμήνυσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί ότι μοίρα της Κύπρου «είναι η μοίρα της κατοχής». Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Ελληνας την αγάπη του και τον σεβασμό του στον Κων. Μητσοτάκη, έναν πολιτικό που «πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μην του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή