Πρόσκληση από ΔΗΣΥ για συμπόρευση

Πρόσκληση από ΔΗΣΥ για συμπόρευση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οδικός χάρτης για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά το συνέδριο του Ιουνίου απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη, υπό τη Φώφη Γεννηματά, των επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Οι Θαν. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), Παν. Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών) και Απ. Πόντας (ΕΔΕΜ), που συμμετείχαν στη σύσκεψη, κατέθεσαν τις θέσεις τους και από όλες τις πλευρές γίνεται λόγος για καλό κλίμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι καταγράφονται ακόμη διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε καίρια ζητήματα, τόσο επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί όσο και σε σχέση με τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά που θα λάβει η ΔΗΣΥ.

Ενα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει η ΔΗΣΥ να απευθύνεται προς άλλους πολιτικούς φορείς, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου. Ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση μετά το συνέδριο, στα τέλη Ιουνίου, να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή έναντι όσων δεν αποφασίσουν μέχρι τότε να συμπορευθούν, τελικά επικράτησε πιο ήπια προσέγγιση και η άποψη ότι το προσκλητήριο για συμπόρευση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και μετά το συνέδριο.

Πάντως, διαφορετικές προσεγγίσεις παραμένουν σε σχέση με τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα πορευθεί η ΔΗΣΥ. Η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος, με την αίρεση βεβαίως των αποφάσεων του συνεδρίου. Ζητούν, επίσης, η εκλογή προέδρου να γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο και, σε κάθε περίπτωση, όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2017. Στον αντίποδα, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΕΔΕΜ τάσσονται υπέρ του να παραμείνει η ΔΗΣΥ ένας πολυκομματικός φορέας και η εκλογή προέδρου να γίνει με βάση την πολυκομματικότητα και πριν από το ιδρυτικό συνέδριο.

Από τη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι η δική τους προσέγγιση διαμορφώνει ένα πιο «φιλικό» πλαίσιο για τη συμπόρευση και άλλων πολιτικών σχηματισμών με τη ΔΗΣΥ.

Πάντως, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν κινήσεις προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες η ΔΗΣΥ έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση αλλά δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί. Σχεδιάζεται να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο ημερολόγιο που θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο από τις 16 Ιανουαρίου του 2016, όταν για πρώτη φορά η κ. Γεννηματά απηύθυνε προσκλητήριο ενιαίου μετώπου αλλά και από τις 14 Μαΐου, ημερομηνία συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Η απαρίθμηση των ημερών που έχουν περάσει έκτοτε θα συνοδεύεται από τη διαπίστωση-ερώτημα ότι αυτοί στους οποίους απευθύνθηκε το προσκλητήριο κωφεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή