Παλιές λύσεις για τον χώρο δημιουργίας Κέντρου στη Χίο

Παλιές λύσεις για τον χώρο δημιουργίας Κέντρου στη Χίο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λύση «Μερσινίδι» και πάλι, έστω προσωρινά, προσανατολίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπου έχει ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων για τη χωροθέτηση του κέντρου. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Mercy Corps (παγκόσμια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε καταυλισμούς στην Ελλάδα), πραγματοποιεί εσωτερική έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση μεταναστών από δύο εργαζομένους της. Πριν από δύο εβδομάδες, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την αναστολή χρηματοδότησης μη κυβερνητικής οργάνωσης εξαιτίας των συγκεκριμένων καταγγελιών, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει το όνομα της οργάνωσης. Τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στις αρχές και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ενώ παράλληλα και η επιτροπή εξετάζει τις καταγγελίες. Ολα ξεκίνησαν από ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε δύο συγκεκριμένους εργαζόμενους, στους οποίους, όπως ανακοίνωσε η Mercy Corps, έχει δοθεί «προσωρινή άδεια μετ’ αποδοχών εν αναμονή του αποτελέσματος της διενεργούμενης έρευνας».

Εκ νέου συζήτηση

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αποφασίσει τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους Χίου, ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας υπαναχώρησε προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το θέμα. Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει προταθεί περιοχή στο σημείο «18», όμως πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το τεχνικό κλιμάκιο (υπάλληλοι της περιφέρειας, του δήμου και της αστυνομίας) που εξετάζει την περιοχή έχει αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. «Ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί η τελική έκθεση ώστε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε», τονίζουν.

Αφίξεις

Στο μεταξύ, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι επιβάλλεται άμεσα να δημιουργηθεί προναχωρησιακό κέντρο ώστε να προωθηθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, καθώς οι αφίξεις μεταναστών συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έφθασαν 92 άτομα, εκ των οποίων τα 54 στη Λέσβο και τα 38 στη Χίο. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες οι περισσότεροι μετανάστες έδειξαν προτίμηση στη Σάμο, ωστόσο 72 άτομα έφθασαν στις 27 Μαΐου. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει την εγκατάσταση στο Μερσινίδι προσωρινά για τέσσερις μήνες έως ότου βρεθεί και οργανωθεί μόνιμη λύση, «προκειμένου να μπει μια τάξη στο νησί». Πάντως, πριν από μερικούς μήνες το συμβούλιο της Μονής (η έκταση ανήκει στην Εκκλησία) αρνήθηκε την παραχώρηση της έκτασης, αν και στο σημείο υπάρχει εγκατάσταση εφόσον παλαιότερα λειτουργούσε προναχωρησιακό κέντρο. Το συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, ενώ το θέμα του προαναχωρησιακού έχει ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή