Ομάδα πίεσης από τους Βόρειους της Ε.Ε.

Ομάδα πίεσης από τους Βόρειους της Ε.Ε.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΩΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με την αυτοπεποίθηση που διακρίνει τις χώρες που καταγράφουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντιούνται αυτές τις μέρες προκειμένου να συζητήσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής.

Η «Κ» βρέθηκε στο πολυτελές προάστιο του Γκντανσκ, το Σόποτ, στη βόρεια Πολωνία, όπου η σύνοδος λαμβάνει χώρα από χθες, ώστε να καταγράψει τις εργασίες της μίνι συνόδου των Βορείων της Ευρώπης. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Δανίας και Σουηδίας πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία της Σουηδίας και της Πολωνίας και από ετήσια τείνει να εξελιχθεί σε τρίμηνη. Στην ατζέντα κάθε συνάντησης δεσπόζουσα θέση έχει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμορφώνοντας έτσι μια ισχυρή ομάδα πίεσης εντός του Συμβουλίου που ακολουθεί κοινή γραμμή σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας επηρεάζοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας την ασφάλεια, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Witold Waszczykowski, άνοιξε τις εργασίες υποστηρίζοντας ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που καθιστούν αυτήν τη συνάντηση σημαντική και εξέφρασε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

«Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης συμβολίζουν την οικονομική επιτυχία, τη δυναμική και υπεύθυνη ανάπτυξη, αλλά μοιράζονται και σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στη γειτονιά μας. Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη μας επηρέασε βαθύτατα», τόνισε ο Πολωνός οικοδεσπότης, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν τις ισορροπίες στη βορειοανατολική Ευρώπη. Στην άτυπη ενημέρωση των συντακτών, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόθεση των υπουργών να αναλάβουν άμεσα δράση για την ενίσχυση της ασφαλείας και της άμυνας. «Επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στενά με τρίτες χώρες ώστε να πετύχουμε την σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, Borge Brende, αρκέστηκε να σχολιάσει την κατάσταση λέγοντας ότι «έχουμε τον πιο απρόβλεπτο γείτονα ανατολικά» εννοώντας τη Ρωσία. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στον κίνδυνο τρομοκρατίας λόγω εμπλοκής τους σε επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής.

Το Brexit και η στάση που θα κρατήσουν ενόψει της διαπραγμάτευσης βρέθηκε ως δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, με τους υπουργούς της ομάδας Βίσεγκραντ να αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ σκληρής ή ήπιας διαπραγματευτικής γραμμής, δηλώνοντας ότι «προέχει η διαφύλαξη των συνεκτικών δεσμών της Ενωσης και η προάσπιση των εμπορικών σχέσεων», λέγοντας όμως ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο Πολωνός υπουργός, βέβαια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στις Βρυξέλλες κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των δύο εταίρων. «Η Πολωνία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όσον αφορά την εμπλοκή τους στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αγωγός της Βαλτικής

Οι επικεφαλής των 12 διπλωματικών αποστολών ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τον «αγωγό της Βαλτικής», ο οποίος πρόκειται να συνδέσει τη Δανία και την Πολωνία μεταφέροντας κοιτάσματα φυσικού αερίου από νορβηγική υφαλοκρηπίδα, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Borge Brende τόνισε ότι η επένδυση αυτή θα είναι αμοιβαία επικερδής για τις χώρες, καθώς παρουσιάζει εντυπωσιακό εμπορικό ενδιαφέρον. «Η στήριξη του έργου δεν είναι μόνο μια πολιτική απόφαση. Για την επένδυση αυτή, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποδοτικό και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», τόνισε ο Νορβηγός υπουργός.

Από την άλλη πλευρά, ο Witold Waszczykowski τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες πολιτικές προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η στήριξη του αγωγού και επισημαίνει ότι η εξέλιξη του έργου εξαρτάται από συναρμόδια υπουργεία προκειμένου η πρωτοβουλία αυτή να υλοποιηθεί επιτυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή