Στο σχήμα J. Calamos – Exin οδεύει η Εθνική Ασφαλιστική

Στο σχήμα J. Calamos – Exin οδεύει η Εθνική Ασφαλιστική

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, που συγκαλείται αύριο Παρασκευή στις 3.30 μ.μ., αναμένεται να κλείσει το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ανακήρυξης του πλειοδότη που θα έχει προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Πληροφορίες

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, όλες οι πληροφορίες –που μένουν όμως να επιβεβαιωθούν– προκρίνουν ως πλειοδότη του διαγωνισμού το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group, που φέρεται να έχει καταβάλει την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Ετερος διεκδικητής στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, η βελτιωμένη προσφορά του οποίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν του δίνει το προβάδισμα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα μεταξύ 700-750 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και την αποτίμηση για τη σύμβαση του bankassurance, δηλαδή τη δυνατότητα πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν το προσφερόμενο τίμημα ακόμη και πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο η Εθνική τράπεζα.

Η διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της υποχρέωσης που είχε αναλάβει η τράπεζα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Στη διαδικασία συμμετείχαν τρεις κινεζικοί όμιλοι –Fosun, Gongbao και Wintime– και το ελληνοαμερικανικό σχήμα, που μπήκε εξαρχής στη διεκδίκηση με αξιώσεις.

Εκτός από τον ισχυρό Ελληνοαμερικανό κ. Τζον Κάλαμος, η κοινοπραξία εκπροσωπείται από τον κ. Μάθιου Φέρφιλντ, που πρόσφατα μέσω της Exin απέκτησε το ποσοστό που είχε η AIG στην Ελλάδα. Ο τελευταίος υπήρξε, μεταξύ άλλων, μέτοχος ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η ANV Holdings BV και η AcNoVer S.L. με έδρα την Ολλανδία και την Ισπανία.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016. Η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που το 2016 συνεισέφερε 90,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο τα προσεχή χρόνια μετά και τη συρρίκνωση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και υγείας.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία, με βάση τις πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει τη θυγατρική στην Κύπρο, καθώς και τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, που θα πωληθούν σε δεύτερη φάση. Η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει υψηλό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που αποτιμάται σε 2,9 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ελληνικοί τίτλοι.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2016 στα 57,7 εκατ. ευρώ και με βάση την κερδοφορία το πιθανολογούμενο τίμημα αξιολογείται από την ασφαλιστική αγορά ως «ιδιαιτέρως υψηλό» στον βαθμό που ισοδυναμεί με πάνω από δώδεκα φορές τα κέρδη της εταιρείας.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές, πάντως, αναφέρονται στις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας και αφορούν και τη σύμβαση bankassurance, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 15ετής (10+5 έτη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή