Αρση ποινής για μαθητές ζητεί ο Αρειος Πάγος

Αρση ποινής για μαθητές ζητεί ο Αρειος Πάγος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπείκοντας» στην επαναστατική γυμναστική του ΚΚΕ και του νεανικού βραχίονα του, της ΚΝΕ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε άνοιγμα στην πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, «τρεμοσβήνοντας» ουσιαστικά πράσινο φως υπέρ των μαθητικών καταλήψεων. Και αυτό διότι χθες χαιρέτισε την παρέμβαση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου υπέρ τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους οποίους, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κατάληψη του σχολείου τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, επεβλήθη από το Δικαστήριο Ανηλίκων η ποινή εκτέλεσης κοινωνικής εργασίας για 80 ώρες. Παράλληλα, επέκρινε με σφοδρότητα τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου χθες παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους τρεις ανήλικους μαθητές. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη, αφενός, των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και, αφετέρου, της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.

Η κίνηση της κ. Δημητρίου επικροτήθηκε από τον κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του (Πρακτορείο 104,9). Αλλωστε, το απόγευμα της Τρίτης –μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την ΚΝΕ– φέρεται να είχε επικρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων στην Κρήτη. «Χαιρετίζουμε (σ.σ. την παρέμβαση της εισαγγελέως) γιατί και η Δικαιοσύνη είναι ένα ζωντανό σύστημα. Και εδώ μπορεί ο νόμος να λέει ό,τι λέει, αν και υπάρχει σαφέστατη διάταξη στον νόμο που αποποινικοποιεί τέτοιες δραστηριότητες, αλλά υπάρχει θέμα νοοτροπίας», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, εννοώντας ότι το υπουργείο Παιδείας πέρυσι κατήργησε το «μαθητικό ιδιώνυμο» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000, προβλέποντας ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Θέση του υπουργείου είναι ότι τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων μέσα στη σχολική μονάδα και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «τα θέματα πειθαρχίας και εκπαίδευσης είναι ένα ζήτημα ανοικτό αιώνες τώρα». Και προσέθεσε ότι «στις μέρες μας, όμως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί τα νέα παιδιά έχουν ένα δικό τους κόσμο, διάφορες δικές τους αξίες και το σημαντικό είναι να μην κόψουμε τους δίαυλους επικοινωνίας. Τέτοιου είδους ενέργειες, που εμένα με σοκάρουν, ότι εκπαιδευτικός, διευθυντής προχωράει σε τέτοιες ενέργειες, είναι καταδικαστέες και εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά και κοινωνικά».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι οι δηλώσεις του είναι επέμβαση στη Δικαιοσύνη, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «προφανώς η Δικαιοσύνη πρέπει ανεξαρτήτως οτιδήποτε να αποφασίζει, αλλά είναι άλλο η πολιτεία και οι υπουργοί και οι πολίτες να έχουν άποψη περί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Και αυτά είναι πράγματα που ενισχύουν τη δημοκρατία μας».

Ανακοίνωση ΚΝΕ

Το ΚΚΕ μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης προς το κ. Γαβρόγλου, καθώς και με ανακοίνωση της νεολαίας του, δεν άφησε ασχολίαστη την υπόθεση. «Εχουν μαζευτεί πολλά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που και στην πράξη αποδεικνύει σταθερά πως έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των μαθητών και τον αγώνα που δίνουν για να τα κατακτήσουν», ανέφερε η ΚΝΕ. «Η καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο έρχεται να προστεθεί στην καταδίκη μαθητών στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους τον Οκτώβρη του 2016, στις κλούβες που έστειλαν έξω από σχολεία της Λαμίας για να συλλάβουν μαθητές που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων στην Κεφαλονιά, στα Γρεβενά και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Προκλητική και απαράδεκτη (πόσο μάλλον όταν μιλάμε και για εκπαιδευτικό…) είναι και η στάση του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, που ήταν και αυτός που κατήγγειλε τους μαθητές του και κάλεσε τον εισαγγελέα στο σχολείο. Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων θα πέσει στο κενό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή