«Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη δίκη, τελευταία στιγμή το μάθαμε»

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη δίκη, τελευταία στιγμή το μάθαμε»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθω αγανάκτηση, κακώς οδήγησαν τα παιδιά μας στον εισαγγελέα. Το θέμα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με παιδαγωγική αντίληψη, εντός του σχολείου. Από δω και πέρα, όμως, πρέπει να πρυτανεύσουν η ηρεμία και η λογική. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για να μην στιγματιστούν τα παιδιά. Εμείς ασκήσαμε έφεση στην απόφαση», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Κονταρός, πατέρας ενός εκ των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, που καταδικάστηκαν σε 80 μέρες κοινωφελούς εργασίας, σε μια απόφαση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Η κατηγορία στην οποία το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις μαθητές ήταν η «φθορά δημόσιας περιουσίας».

«Η φθορά αφορούσε την αλυσίδα και το λουκέτο, με τα οποία ήταν ασφαλισμένη η πόρτα του σχολείου, την οποία παραβίασαν τα παιδιά για να κάνουν την κατάληψη», λέει ο κ. Κώστας Ζαμπετάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. «Κατά τη διάρκεια της κατάληψης δεν έγιναν ζημιές, η οποία εξάλλου κράτησε 2,5 μέρες», συμπληρώνει.

Η καταδίκη των μαθητών φαίνεται να αιφνιδίασε τόσο τις οικογένειες των κατηγορούμενων μαθητών, όσο και τη σχολική κοινότητα. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου με το Σύλλογο Καθηγητών. «Οπως ειπώθηκε στη συνάντηση, οι περισσότεροι καθηγητές δεν γνώριζαν πως είχε γίνει αναφορά από τον διευθυντή στον εισαγγελέα», σημειώνει ο κ. Ζαμπετάκης, ο οποίος συμπληρώνει πως το κλίμα τώρα στο σχολείο είναι «διχαστικό». «Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη δίκη, τελευταία στιγμή το μάθαμε, ούτε μάρτυρες δεν πήγαμε. Αυτό που συνέβη δεν μας έχει ευχαριστήσει βεβαίως, δεν είναι παιδαγωγικά σωστή κίνηση του διευθυντή. Βιάστηκε, ίσως γιατί φοβήθηκε μην υπάρχουν προβλήματα, όπως είχαν παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Ελάχιστη προετοιμασία

«Δεν μπορούν να τιμωρούν με αυτό τον τρόπο τρία παιδιά, σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι το Ρέθυμνο», τονίζει ο κ. Κονταρός. «Μετά από τόσους μήνες και χωρίς να γνωρίζουμε την πορεία της διαδικασίας, μας ήρθε ένα χαρτί που μας καλούσε σε δικάσιμο, χωριστά τα παιδιά και χωριστά τους γονείς». Η κλήση αντιμετωπίστηκε λίγο πολύ ως διεκπεραιωτική, δύσκολα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως θα υπήρχε καταδίκη και μάλιστα τέτοιου επιπέδου στους ανήλικους μαθητές, για ένα γεγονός που σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν σε σχολεία της πόλης. Η παρουσία στο δικαστήριο των οικογενειών, που αιφνιδιάστηκαν, έγινε σχεδόν χωρίς προετοιμασία. Οι γονείς αθωώθηκαν, καθώς η κατάληψη έγινε σε ώρα σχολείου (άρα δεν θεωρήθηκε πως έχουν ευθύνη σχετικά με πλημμελή εποπτεία των παιδιών τους), ενώ ορισμένοι ήταν εκτός Ρεθύμνου, αλλά οι μικροί μαθητές καταδικάστηκαν.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η τοποθέτηση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία στράφηκε εναντίον του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου. «Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Οποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας.

Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. «Ο συγκεκριμένος “συνάδελφος” (σ.σ.: αναφέρεται στον διευθυντή) –και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες– χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Δ.Σ. προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕΡ τη διαγραφή του εν λόγω διευθυντή διά παντός από το σωματείο μας», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή