ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινές μπριζόλες με τσίλι από την Τζαμάικα

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χοιρινό, Κρέας, Πιπεριές, Σόγια, Μπαχαρικά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄Μαρινάρισμα: 2 ώρες Ψήσιμο: 16΄ - 20΄

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού,  πάχους 1,5 - 2 εκ.

Για τη μαρινάδα

  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ξερή (ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο καυτερό μάς αρέσει) ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 40 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα θυμαριού ή 1½ κουτ. σούπας ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι


Διαδικασία

Μαρινάδα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις μπριζόλες με τη μαρινάδα μέχρι να καλυφθούν καλά, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και, χωρίς να τις στεγνώσουμε, τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 8 - 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η δοκιμή μας: Ψήσαμε τις μπριζόλες σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 8 - 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα, ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε. Μετριάσαμε τη φωτιά και ψήσαμε για άλλα 8 - 10 λεπτά, για να είναι καλοψημένες αλλά ζουμερές.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με σάλτσα ανανά: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 200 ml χυμό ανανά, 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, χυμό από 1/2 λάιμ και 4 - 5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα.

Δοκιμάζοντας τις μπριζόλες, παρατηρήσαμε ότι χωρίς σάλτσα ήταν θεσπέσιες στη γεύση αλλά αρκετά καυτερές. με τη σάλτσα ανανά, όμως, που γλυκίζει αρκετά πέφτουν οι καυτεροί τόνοι και ισορροπεί ιδανικά η γεύση.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ